Meta otkriva neuspješne pokušaje Rusije da koristi generativnu veštačku inteligenciju u kampanjama obmane

Meta otkriva neuspješne pokušaje Rusije da koristi generativnu veštačku inteligenciju u kampanjama obmane

Prema izveštaju kompanije Meta, Rusija koristi generativnu veštačku inteligenciju (AI) u svojim onlajn kampanjama obmane, ali ti napori nisu bili uspešni. Meta, matična kompanija Facebook-a i Instagrama, saopštila je da su AI taktike koje su koristili ruski operativci doprinele povećanju produktivnosti i kreiranju sadržaja, ali nisu bile efikasne u zavaravanju korisnika na platformama.

Ovo otkriće dolazi u trenutku kada raste zabrinutost da će generativna AI biti korišćena za širenje dezinformacija tokom izbora u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama. Stručnjaci su upozorili na mogućnost masovnog širenja lažnih informacija zbog lakoće korišćenja AI alata kao što su ChatGPT i DALL-E za stvaranje sadržaja u kratkom roku.

Meta je uspela da poremeti ruske operacije obmane na svojim platformama, ali je izveštaj ukazao na to da Rusija i dalje predstavlja glavni izvor „koordinisanog neautentičnog ponašanja“. Nakon invazije na Ukrajinu 2022. godine, ruski napori su se fokusirali na podrivanje Ukrajine i njenih saveznika.

Kako se približavaju američki izbori, Meta očekuje da će ruske kampanje obmane ciljati na političke kandidate koji podržavaju Ukrajinu. Meta sarađuje s drugim platformama kao što su Twitter (sada X) kako bi se koordinisano borila protiv dezinformacija. Međutim, postoji zabrinutost da X ne preduzima dovoljne mere u ovoj borbi, posebno nakon smanjenja timova za poverenje i bezbednost na platformi.