Smrtnost drveća može dovesti do prelomne tačke ugljenika u Amazonu do 2050-ih

Smrtnost drveća može dovesti do prelomne tačke ugljenika u Amazonu do 2050-ih

Amazonska prašuma je dom raznovrsnih biljaka i životinja. Ovaj vitalni, zeleni pejzaž takođe igra ključnu ulogu u upravljanju efektima klimatskih promena tako što skladišti značajne količine ugljenika i pomaže u regulisanju temperature i padavina kako na regionalnom tako i na globalnom nivou.

Ali kako se povećavaju uslovi suše, ekstremno vreme i krčenje šuma u ​​Amazonu, drveće koje apsorbuje ugljenik fotosintezom dok živi, umire — i ispuštaju ugljenik u atmosferu dok propadaju. Ove smrti drveća izazvane sušom mogu pretvoriti kišnu šumu iz ponora ugljenika u izvor ugljenika.

Koristeći modele koji predviđaju smrtnost drveća i naknadne promene u ravnoteži ugljenika, Iitong Iao i kolege sugerišu u novoj studiji objavljenoj u časopisu Zemljina budućnost, da bi određeni regioni amazonske prašume mogli preći prekretnicu do sredine 21. veka.

Istraživači su koristili ORCHIDEE-CAN-NHA, najsavremeniji model površine zemljišta, da simuliraju smrt i ponovni rast Amazonskog drveta u uslovima suše. Model je kalibrisan i procenjen korišćenjem istorijskih podataka iz prošlih događaja suše.

Naučnici su kombinovali upotrebu ovog modela površine zemlje sa četiri različita klimatska scenarija kako bi projektovali dalje promene u kretanju ugljenika i gubitku drveća od sada do 2100. Iako su četiri klimatska modela nudila različite specifične ishode, kao što su varijacije u vlaženju i sušenju, svi su se složili o trendu zagrevanja tokom narednih decenija, posebno širom severoistočne amazonske prašume.

Poznavanje toga koji delovi amazonske prašume su najviše izloženi riziku od isušivanja i odumiranja pomaže u informisanju istraživača o ravnoteži ugljenika u regionu — i pruža informacije o tome kako zaštititi tako ranjiv ekosistem od efekata klimatskih promena.