Hakeri povezani sa ruskim obaveštajnim službama ciljaju na kritičare Kremlja širom sveta

Hakeri povezani sa ruskim obaveštajnim službama ciljaju na kritičare Kremlja širom sveta

Hakeri povezani sa ruskim obaveštajnim službama ciljaju kritičare Kremlja širom sveta sa fišing imejlovima, navodi se u novom istraživanju koje su 14. avgusta objavile grupe za digitalna prava Citizen Lab i Access Now, prenosi Rojters.

Istraživači kažu da je phishing kampanja deo opsežne operacije internet špijunaže i dolazi u trenutku kada američki zvaničnici pomno prate računarske mreže kako bi sprečili bilo kakve sajber napade na predsedničke izbore 2024.

Hakovi na imejl započeli su oko 2022. godine i ciljali su na istaknute ruske opozicione ličnosti u egzilu, bivše zvaničnike i akademike u američkim istraživačkim centrima i politikama, osoblje neprofitnih organizacija SAD i EU, kao i na medijske organizacije, navodi se u izveštaju.

Neki od pogođenih su i dalje u Rusiji, „što ih stavlja u veliki rizik“, rekli su istraživači, dodajući da su žrtve možda odabrane da pokušaju da dobiju pristup svojim širokim mrežama kontakata.

Citizen Lab je hakovanje pripisao dvema grupama: istaknutoj ruskoj hakerskoj organizaciji Cold River, koju su zapadni obaveštajni i bezbednosni zvaničnici povezali sa ruskom Federalnom službom bezbednosti (FSB), i novoj grupi pod nazivom Coldvastrel, za koju se činilo da podržava ruske obaveštajne službe.

Rusija je dosledno negirala navode o hakovanju tokom prošlih incidenata povezanih sa Cold Riverom.

Jedna od žrtava hakerske operacije bio je bivši američki ambasador u Ukrajini, koji je bio meta „verodostojnih napora“ da se lažno predstavlja za kolegu bivšeg ambasadora koji mu je poznat, navodi se u izveštaju, u kojem se ne navodi ime te osobe.