Veštačka inteligencija kao alat za osobe sa ADHD-om: AI za poboljšanje produktivnosti i organizacije

Veštačka inteligencija kao alat za osobe sa ADHD-om: AI za poboljšanje produktivnosti i organizacije

Beki Litvintčuk, preduzetnica sa ADHD-om, otkrila je kako joj veštačka inteligencija značajno pomaže u upravljanju svakodnevnim zadacima i poslovnim obavezama. Koristeći aplikaciju Claude za analizu ugovora i generativnu AI za kreiranje poslovnih planova, Litvintčuk je uspela da poboljša efikasnost svog poslovanja sa higijenskim maramicama, GetDirti.

„Veštačka inteligencija je bila ključna za moj napredak. Verovatno ne bih bila ovde bez nje“, kaže Litvintčuk. Njena iskustva odražavaju sve veću primenu AI alata kod osoba sa poremećajem hiperaktivnosti deficita pažnje (ADHD), koji često imaju poteškoća sa koncentracijom i organizacijom.

Stručnjaci ističu da generativni AI alati mogu biti korisni za ljude sa ADHD-om, pomažući im da brže obave zadatke i bolje upravljaju svojim obavezama. Međutim, upozoravaju da ovi alati ne bi trebali da zamene tradicionalne metode tretmana, poput lekova i razvoja organizacionih veština. Takođe, postoji zabrinutost zbog prekomernog oslanjanja na tehnologiju i potencijalnih problema sa privatnošću.

Emili Kircher-Morris, savetnica za neurodivergentne pacijente, beleži da AI alati mogu pomoći ljudima sa ADHD-om da pronađu novu motivaciju i organizaciju, dok Džon Mičel sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Djuk napominje da AI treba koristiti kao dodatak, a ne kao zamenu za postojeće metode.

Litvintčuk, koja je takođe koristila ChatGPT za planiranje kupovine i pripremu obroka, ističe važnost edukacije drugih o koristima AI alata, što je i postigla kroz video zapise na TikTok-u. „Moram da obrazujem ljude“, kaže ona.

Dok neki stručnjaci, poput profesora Rasela Fulmera, smatraju da istraživanje AI i ADHD-a nije potpuno ubedljivo, drugi, poput softverskog inženjera Brama de Buisera, razvijaju specifične alate za pomoć osobama sa ADHD-om, kao što je „magična obaveza“ u njegovom Goblin.tools.

Međutim, de Buiser i drugi upozoravaju na potencijalne probleme sa privatnošću, jer AI alati mogu imati pristup ličnim podacima korisnika. Takođe, Valese Jones, publicista sa ADHD-om, naglašava da AI možda ne uspeva uvek da prenese lične tonove i kulturne specifičnosti.

Iako AI može značajno doprineti upravljanju ADHD-om, stručnjaci preporučuju oprez i integraciju ovih alata sa tradicionalnim tretmanima i strategijama za najbolje rezultate.