UN: Ekstremna izloženost toploti u porastu za milione dece

UN: Ekstremna izloženost toploti u porastu za milione dece

Skoro pola milijarde dece suočava se sa dvostruko više dana ekstremne vrućine svake godine – ili više – nego njihovi deda i baka, saopštile su u utorak UN, upozoravajući na smrtonosne posledice.

Kako klimatske promene nastavljaju da podižu temperature na globalnom nivou, jedno od petoro dece — oko 466 miliona dece — živi u oblastima koje beleže „najmanje duplo veći broj ekstremno vrućih dana svake godine“ u poređenju sa pre 60 godina, UNICEF-ova agencija za decu rekao je.

„Tela male dece nisu kao mali odrasli ljudi, ona su mnogo podložnija ekstremnoj vrućini“, rekla je za AFP šefica UNICEF-ovog zastupanja Lili Kaprani, takođe upozoravajući na opasnosti za trudnice.

Pored toga, deca gube obrazovanje kada su škole prinuđene da se zatvore zbog visokih temperatura — što je do sada uticalo na najmanje 80 miliona dece 2024. godine.

UNICEF je koristio dane koji dostižu 95 stepeni Farenhajta (35 stepeni Celzijusa) kao svoje merilo, upoređujući prosečne temperature u periodu 2020-2024 sa 1960-im.

Takvi topli dani — kao i sredstva za suočavanje sa visokim temperaturama, kao što je klimatizacija — utiču na ceo svet, primećuje se.

Deca u zapadnoj i centralnoj Africi su najizloženija, sa 123 miliona dece – 39 procenata dece u regionu – suočavaju se sa trećinom svake godine sa danima od 95 stepeni ili više.

Na višem kraju, u Maliju, na primer – gde je klima-uređaj nedostižan za milione, a nestanci struje mogu da ostave ventilatore u mirovanju – više od 200 dana godišnje može dostići 95 stepeni ili više.

U Latinskoj Americi, u međuvremenu, 48 miliona dece suočava se sa dvostruko većim brojem dana od 95 stepeni ili više nego pre 60 godina.

Širom sveta, „puta je sve gora i gora za ovu decu“, rekao je Kaprani.

Deca su „krhka i veoma brzo dišu. Ne mogu čak ni da se znoje kao odrasli. Mnogo su podložnija toplotnom stresu i može biti bukvalno smrtonosna“, dodala je ona.

Visoke temperature mogu doprineti pothranjenosti dece i učiniti decu ranjivijom na bolesti, posebno malariju i dengu, koje se šire u toplim klimama, upozorio je UNICEF.

Prekomerna toplota takođe može negativno uticati na neurorazvoj i mentalno zdravlje.

UNICEF poziva na povećanu edukaciju roditelja da znaju znakove toplotnog udara, bolju obuku medicinskog osoblja i ulaganje u klimatizaciju u školama—u kojima, čak i kada se časovi ne otkazuju, učenje može biti otežano zbog vrućih uslova.

Ipak, ostaje veći pritisak u obuzdavanju klimatskih promena, uzrokovanih upotrebom fosilnih goriva od strane čovečanstva.

„Pošto vlade trenutno prave nacrte svojih nacionalnih klimatskih akcionih planova, to mogu da urade sa ambicijom i znanjem da će današnja deca i buduće generacije morati da žive u svetu koji ostavljaju iza sebe“, rekla je šefica UNICEF-a Ketrin Rasel u saopštenju.