Novo istraživanje pruža novu nadu za ljude sa Parkinsonovom bolesti

Novo istraživanje pruža novu nadu za ljude sa Parkinsonovom bolesti

Novo istraživanje sa Univerziteta u Pensilvaniji donosi ohrabrujuće vesti za ljude sa Parkinsonovom bolešću. Prema ovom istraživanju, rizik od razvoja demencije 15 godina nakon dijagnoze Parkinsonove bolesti je značajno manji nego što se ranije mislilo, a dostiže oko 50 procenata, u poređenju sa prethodnim procenama od oko 80 procenata. Nakon 20 godina, rizik raste na 74 posto, što je i dalje niže od ranijih procena.

„Ove nove brojke pružaju nadu za ljude sa Parkinsonovom bolešću“, kaže Danijel Vajntraub, psihijatar iz Univerziteta u Pensilvaniji. „Rezultati sugerišu da postoji duži period za intervenciju kako bi se sprečio ili odložio kognitivni pad.“

Istraživanje je sprovedeno na dve tekuće studije sa ukupno 806 učesnika. Prva studija obuhvatila je 417 pacijenata prosečne starosti od 62 godine, dok je druga obuhvatila 389 osoba prosečne starosti od 69 godina. Ova studija je pokazala da su ranije procene o stopama demencije, koje su se kretale oko 80 procenata, možda bile previše pesimistične.

Nove procene pokazuju da 9 procenata osoba razvija demenciju 10 godina nakon dijagnoze, dok 27 procenata pokazuje znakove demencije nakon istog perioda kod starijih pacijenata. Ovo je značajno niže od prethodnih procena i može značiti da specijalisti imaju više vremena za primenu tretmana i strategija za odlaganje kognitivnog opadanja.

Jedan od mogućih razloga za ove razlike u nalazima može biti različita starost pacijenata u trenutku dijagnoze Parkinsonove bolesti i stanje njihovog lečenja. Stariji uzrast, muškost i niži nivo obrazovanja su faktori koji mogu povećati rizik od razvoja demencije, ali nova istraživanja pružaju nadu da može biti mogućnosti za dodatne intervencije.

„Ova istraživanja nam pomažu da bolje razumemo dugoročne rizike povezane sa Parkinsonovom bolešću i pružaju nam priliku da razvijemo efikasnije strategije za prevenciju demencije“, zaključuje Vajntraub.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Neurologija.