Otkriveno novo ponašanje tamne materije tokom kosmičkog sudara

Otkriveno novo ponašanje tamne materije tokom kosmičkog sudara

Naučnici su napravili značajan napredak u razumevanju tamne materije pomoću studije dva ogromna jata galaksija u procesu sudara. Novo otkriće pokazuje da se tamna materija tokom ovih sudara odvaja od normalne materije i nastavlja da ide unapred, poput nevezanog tereta tokom sudara vozila. Ovo otkriće može pružiti ključne uvide u ponašanje i svojstva tamne materije, misterozne supstance koja dominira Univerzumom.

Tamna materija, koja čini oko 85% materije u Univerzumu, ostaje nevidljiva i ne možemo je direktno detektovati. Njena prisutnost je poznata kroz gravitacione efekte na normalnu materiju. Dok normalna materija može interagovati elektromagnetički, tamna materija komunicira samo kroz gravitaciju.

Tokom sudara između klastera galaksija, normalna materija – uključujući gasne oblake i galaksije – doživljava efekat kočenja usled turbulencije, što usporava klastere. Međutim, tamna materija nije podložna ovim usporavajućim uticajima i nastavlja da se kreće napred, što je omogućilo timu istraživača da meri razliku u brzini između tamne i normalne materije.

Korišćenjem različitih tehnika, uključujući Doplerov pomak i efekat Suniaev-Zeldovich, istraživači su uspeli da izmere brzine tamne materije i normalne materije u klasterima. Doplerov pomak je omogućio merenje brzine galaksija unutar klastera, dok je efekat Suniaev-Zeldovich korišćen za procenu brzine i gustine elektrona u svemiru.

Ova studija pruža novu vrstu direktne sonde za ispitivanje ponašanja tamne materije u različitim kosmičkim uslovima. Istraživanje može pomoći u razumevanju osnovnih svojstava tamne materije i kako se ona razlikuje od normalne materije. Rezultati su objavljeni u časopisu The Astrophysical Journal.

„Ova studija je polazna tačka za detaljnije analize prirode tamne materije“, izjavio je istraživač Silich. „Imamo novu vrstu direktne sonde koja pokazuje kako se tamna materija ponaša drugačije od normalne materije.“