Preminuo Ranko Bugarski, istaknuti jugoslovenski lingvista

Preminuo Ranko Bugarski, istaknuti jugoslovenski lingvista

Ranko Bugarski, jedan od najvećih jugoslovenskih lingvista, preminuo je u 92. godini. Bugarski je bio redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu (u penziji) i prepoznat po svom doprinosu lingvistici na međunarodnom nivou.

Tokom svoje karijere, predavao je na univerzitetima širom Evrope, SAD-a i Australije, a autor je više od 20 knjiga i brojnih radova iz oblasti anglistike, opšte i primenjene lingvistike, sociolingvistike i drugih disciplina.

Bugarski je bio predsednik Evropskog lingvističkog društva, potpredsednik Međunarodnog udruženja za primenjenu lingvistiku i ekspert Saveta Evrope za regionalne i manjinske jezike. Takođe, bio je član Evropske akademije nauka i umetnosti u Salcburgu.

Njegova istraživanja obuhvatala su širok spektar tema, uključujući strukturu savremenog engleskog jezika, kontrastivnu gramatiku, teoriju prevođenja i istoriju lingvistike. Izdao je knjige kao što su Predlozi over, under, above, below i beneath u savremenom engleskom jeziku, Jezik i lingvistika, Jezik u društvu i mnoge druge.

Bugarski je takođe priredio izbore radova Noama Čomskog, E. Sapira i B. L. Vorfa, kao i antologije iz sociolingvistike i psiholingvistike. Sa Silijom Hoksvort uredio je zbornike Language planning in Yugoslavia (1992) i Language in the Former Yugoslav Lands (2004).

Poslednjih godina, Bugarski je komentarisao Zakon o rodnoj ravnopravnosti iz 2021. godine, izražavajući svoje mišljenje da zakon može negativno uticati na strukturu srpskog jezika i nacionalni identitet.

Rođen je u Sarajevu 1. januara 1933. godine i završio studije anglistike na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1957. godine. Doktorirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1969. godine.