EU pruža „potpunu podršku“ Ukrajini u napadu na Kursku oblast, dok Rusija bilježi velike gubitke

EU pruža „potpunu podršku“ Ukrajini u napadu na Kursku oblast, dok Rusija bilježi velike gubitke

Kijev je dobio „potpunu podršku“ Evropske unije u vezi sa nedavnom vojnom operacijom u ruskoj Kurskoj oblasti, izjavio je najviši diplomat EU, Žozep Borel. Ova izjava dolazi nakon što su ukrajinske trupe prošlog utorka izvršile invaziju na pogranični region, zauzevši nekoliko sela pre nego što su ih zaustavila ruska pojačanja.

„Razgovarao sam sa [ukrajinskim ministrom spoljnih poslova] Dmitrijem Kulebom o poslednjim dešavanjima na liniji fronta i kontraofanzivi u Kursku“, rekao je Borel. „Ponovio sam punu podršku EU borbi ukrajinskog naroda.“ Borel je takođe naveo da Rusija „nije uspela da slomi ukrajinski otpor“ i da je sada „prinuđena da se povuče unutar ruske teritorije“.

Američki senator Lindzi Grejem hvalio je upad kao „hrabar“ i „prelep“, ali je SAD i EU izbegavala direktnu povezanost sa ovom operacijom, naglašavajući da je na Ukrajini kako da upotrebi oružje, opremu i municiju koju je Zapad obezbedio.

Ukrajinske trupe su priznale da je jedan od ciljeva operacije bio da se zauzme teritorija koja bi mogla biti korišćena u mogućim mirovnim pregovorima sa Moskvom, kao i da se smanji pritisak na frontu u Donbasu. Ipak, drugi cilj nije postignut jer su Rusi uspeli da odbrane ključne gradove-tvrđave.

Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da je upad u Kursk samo ubrzao napredovanje u Donbasu i pozvao na pojačanje vojne službe. Takođe je odbacio bilo kakve pregovore sa „teroristima“ koji napadaju civile.

Prema informacijama od Alekseja Smirnova, vršioca dužnosti guvernera Kurske oblasti, najmanje 12 ruskih civila je poginulo, a 121 je povređeno, uključujući desetoro dece. Oko 120.000 stanovnika evakuisano je iz pogođenog područja.

SAD i EU su usmerili milijarde dolara vojne i finansijske pomoći Ukrajini, dok insistiraju da ih to ne čini direktnim učesnicima u sukobu i odbacuju upozorenja Moskve o mogućoj direktnoj konfrontaciji.