Blumberg: NATO saveznici skeptični u pogledu napredovanja Ukrajine u Rusiju

Blumberg: NATO saveznici skeptični u pogledu napredovanja Ukrajine u Rusiju

Saveznici u NATO-u smatraju da je malo verovatno da će ukrajinske snage moći da zadrže rusku teritoriju, čak i ako su potrebne nedelje da ih Moskva istera iz Kurske oblasti, rekao je za Blumberg zapadni zvaničnik upoznat sa planiranjem Kijeva za prošlonedeljni upad.

Elementi šest ukrajinskih brigada upali su u Kursku oblast ujutru 6. avgusta, zauzevši nekoliko pograničnih sela. Moskva je uvela vanredno stanje i pokrenula protivterorističku operaciju u regionu koji se graniči sa ukrajinskim Sumijem. Rusko Ministarstvo odbrane je kasnije saopštilo da je ukrajinsko napredovanje zaustavljeno, procenjujući gubitke neprijatelja na do 2.000 pripadnika vojske i više od 200 oklopnih vozila.

Prema rečima neimenovanog zvaničnika NATO-a, koje je u utorak citirao Blumberg, upad je bio „barem ključan da pokaže da Kijev može da izazove Kremlj“.

Sa ukrajinskom vojskom u defanzivi, prekogranični napad se „odmeravao neko vreme“ pre upada, rekao je zapadni zvaničnik. Ukrajina je navodno razmatrala nekoliko mogućnosti za napad sa ciljem da se Rusija stavi na leđa.

„Dok su administracija predsednika Džoa Bajdena i Evropska unija dali svoj blagoslov kao prvo vojno prisustvo na ruskom tlu od Drugog svetskog rata, saveznici u NATO-u su do sada uskratili presudu“, napisao je Blumberg.

Kijevski zvaničnici nisu podelili konkretne informacije o prekograničnom napadu sve dok nije bio uveliko u toku, rekao je neimenovani zvaničnik zapadnih obaveštajnih službi.

U međuvremenu, zamenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Sing opisala je napad kao „dosledan“ politici Vašingtona o ukrajinskoj upotrebi oružja koje je isporučilo SAD za odbranu. EU je operaciju takođe nazvala legitimnom odbranom.

Ukrajinske trupe koje su intervjuisali zapadni mediji priznali su da je cilj upada bio zauzimanje neke teritorije kojom bi se moglo trgovati sa Rusijom u mogućim mirovnim pregovorima i ublažavanje pritiska na frontu u Donbasu. Moskva je od tada isključila bilo kakve pregovore sa Kijevom, dok su ruske trupe ubrzale svoje napredovanje.

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev upozorio je u utorak da će se ukrajinska vlada suočiti sa „razgranatim posledicama“ napada na zemlju.