Depresija u tinejdžerskim godinama povezana je sa depresijom u ranom odraslom dobu

Depresija u tinejdžerskim godinama povezana je sa depresijom u ranom odraslom dobu

Prema novoj studiji objavljenoj 8. avgusta u JAMA Network Open, simptomi depresije tokom adolescencije mogu predvideti veće nivoe simptoma depresije i percipiranog stresa u ranom odraslom dobu. Istraživanje, koje je sprovedeno pod vođstvom Lamprini Psichogiou, Ph.D., sa Univerziteta Eketer u Ujedinjenom Kraljevstvu, analiziralo je podatke 2.120 učesnika iz Kuebec Longitudinal Study of Child Development.

Rezultati studije ukazuju da su simptomi depresije tokom adolescencije (u uzrastu od 13 do 17 godina) povezani sa višim nivoima depresije u 20. godini života. Takođe, ovi simptomi su povezani sa većim nivoima percipiranog stresa u 21. godini. Studija je takođe pokazala da su simptomi depresije u srednjem detinjstvu i adolescenciji povezani sa smanjenim nivoima socijalne podrške, ali nisu primećene asocijacije sa prekomernim konzumiranjem alkohola, obrazovanjem, zapošljavanjem ili uznemiravanjem na mreži.

„Ovi nalazi naglašavaju značaj ranog skrininga za depresiju kod dece i adolescenata,“ navode autori. „Rano prepoznavanje i intervencija mogu pomoći u smanjenju simptoma depresije i poboljšanju psihosocijalnog funkcionisanja u mlađoj odrasloj dobi.“

Studija pruža važne uvide u dugoročne posledice simptoma depresije tokom adolescencije i ističe potrebu za podrškom i intervencijama tokom ranih faza razvoja.