Nova studija pokazuje da smanjenje emisije sumpora iz brodova doprinosi rekordnom globalnom zagrevanju

Nova studija pokazuje da smanjenje emisije sumpora iz brodova doprinosi rekordnom globalnom zagrevanju

Prema najnovijem istraživanju objavljenom u časopisu Geophysical Research Letters, prošla godina je bila najtoplija u istoriji Zemlje, delom zbog značajnog smanjenja emisije sumpora iz brodarske industrije. Studija, koju su predvodili naučnici iz Nacionalne laboratorije Pacifika severozapada, otkriva da je skoro 20% rekordne toplote iz 2023. godine moglo biti rezultat ovog smanjenja.

Propisi koje je 2020. godine uvela Međunarodna pomorska organizacija zahtevaju značajno smanjenje sadržaja sumpora u gorivu za brodove, što je dovelo do smanjenja sumpornih aerosola u atmosferi. Ovi aerosoli su prethodno doprinosili stvaranju oblaka poznatih kao brodske staze, koji su reflektovali sunčevu svetlost i time imali hlađeni efekat na Zemljinu površinu.

Smanjenje emisija sumpora dovelo je do smanjenja broja vidljivih tragova brodskih oblaka, što je, prema analizama iz satelitskih slika, rezultiralo porastom globalnih temperatura. Istraživači su koristili mašinsko učenje da kvantifikuju opadanje brodskih tragova od 25 do 50%, u korelaciji sa porastom temperature.

Simulacije u tri klimatska modela pokazale su da je otprilike polovina potencijalnog zagrevanja usled smanjenja emisija sumpora već bila prisutna u poslednje četiri godine, uz predviđanje daljeg zagrevanja u bliskoj budućnosti. Iako su emisije sumpora doprinosile hlađenju, brzo smanjenje aerosola može ubrzati klimatske promene, što otežava precizno predviđanje budućih temperatura.

Autori napominju da su promene u emisijama sumpora samo jedan od faktora koji utiču na globalno zagrevanje. Drugi faktori, uključujući oscilirajuće klimatske obrasce i koncentracije gasova staklene bašte, takođe igraju ključnu ulogu. Smanjenje aerosola može maskirati deo zagrevanja izazvanog gasovima staklene bašte, ali je efikasnost aerosola u hlađenju kraća u poređenju sa dugotrajnim gasovima staklene bašte.

Naučnici ističu važnost daljeg istraživanja kako bi se bolje razumelo koliki će biti uticaj smanjenja aerosola na klimatske promene, posebno u kontekstu globalnog dekarbonizovanja i smanjenja svih antropogenih emisija. Bolje praćenje brodskih emisija i detaljno modeliranje klimatskih povratnih informacija mogu poboljšati naše razumevanje i predviđanje budućih klimatskih promena.

Zaključak: Smanjenje emisija sumpora iz brodova ima značajan uticaj na globalno zagrevanje, doprinoseći rekordnim temperaturama iz 2023. godine. Ova studija naglašava potrebu za pažljivim razmatranjem svih faktora koji utiču na klimu, uključujući ulogu aerosola u stvaranju oblaka i njihovim efikasnim hlađenjem Zemljine površine.