Čvorovi na plućima uočeni kod visokog procenta nepušača

Čvorovi na plućima uočeni kod visokog procenta nepušača

Nova studija na više od 10.000 odraslih nepušača otkrila je da su čvrsti plućni čvorovi prisutni u značajnom delu učesnika studije. Tradicionalno se smatra da su nepušači pod malim rizikom od plućnih čvorova i raka pluća. Rezultati studije objavljeni su u časopisu Radiologija.

Slučajni plućni čvorovi su uobičajeni nalazi na CT grudnog koša, a u grupama visokog rizika je veća verovatnoća da će biti znak ranog stadijuma raka pluća. Pošto je većina prethodnih istraživanja o prevalenci i veličini plućnih nodula tipično izvedena iz studija skrininga raka pluća kod teških pušača, preporuke za upravljanje čvorovima su uglavnom zasnovane na ovoj populaciji pacijenata.

Prema tome, trenutne smernice za praćenje čvorova koje se uglavnom zasnivaju na populacijama pacijenata sa visokim rizikom mogu dovesti do mnogih nepotrebnih kontrolnih pregleda kod niskorizičnih pojedinaca sa slučajnim plućnim nodulima.

„Ova studija je revolucionarna jer pruža prvu sveobuhvatnu analizu prevalencije i distribucije veličine čvrstih plućnih nodula u populacijskoj grupi nepušača u severnoj Evropi“, rekao je stariji autor Rozemarijn Vliegenthart, doktor medicine, radiolog i profesor kardiotorakalnog snimanja na Univerzitetskom medicinskom centru Groningen i Univerzitetu Groningen u Holandiji.

„Za razliku od prethodnih studija koje su pretežno bile usmerene na visokorizične grupe za skrining raka pluća ili azijske kohorte, ovo istraživanje daje fundamentalne podatke za opštu nepušačku populaciju u severnoj Evropi.

Studija je uključila 10.431 nikada ili bivšeg pušača starosti 45 i više godina iz studije Imaging in LifeLines (ImaLife), prve studije o imidžingu zasnovane na populaciji koja je osmišljena da utvrdi referentne vrednosti biomarkera za snimanje za rane stadijume bolesti koronarne arterije, raka pluća i hronična opstruktivna bolest pluća u opštoj populaciji uglavnom nepušača.

Od učesnika u trenutnoj studiji, 56,6% su bile žene (srednja starost 60,4 godine), 46,1% nikada nisu bili pušači, a 53,9% su bili bivši pušači.

„Uključujući veliku grupu muškaraca i žena nepušača starosti 45 i više godina, ovo istraživanje nudi uvid u prevalenciju i karakteristike plućnih nodula u populacijskoj grupi koja ranije nije proučavana“, rekao je dr Vligenthart.

Učesnici su bili podvrgnuti niskom dozom CT pregledu grudnog koša. Sedam obučenih čitalaca registrovalo je prisustvo i veličinu čvrstih plućnih nodula. Zajedno sa prevalencijom i veličinom plućnih nodula, primetili su klinički relevantne i delotvorne nodule.

Najmanje jedan plućni čvor pronađen je kod 4.377 (42,0%) učesnika (47,5% muškaraca; 37,7% žena). Prevalencija plućnih nodula se povećavala sa godinama. Klinički relevantni plućni noduli (čvorići veličine 6 do 8 mm) bili su prisutni kod 11,1% učesnika, pri čemu se prevalencija ponovo povećava sa godinama. Muškarci su češće nego žene imali čvorove na plućima, a muškarci su imali više nodula od žena.

„Naša studija je otkrila prisustvo klinički relevantnih nodula u 11,1% nepušačke grupe, što se tradicionalno smatra niskim rizikom“, rekao je dr Vligenthart. „Ovo je bilo više nego što smo očekivali i čak slično prevalenci prijavljenim u visokorizičnim populacijama pušača.“

Poslednjih godina, udeo pušača u zapadnoj populaciji opada zbog uspeha programa za odvikavanje od pušenja, primetio je dr Vligenthart.

„Ova promena čini našu studiju, koja pruža temeljne i sveobuhvatne podatke o plućnim čvorovima kod nepušača, još kritičnijom“, rekla je ona.

Rezultati impliciraju da će, s obzirom na sve veći broj CT skeniranja grudnog koša za različite kliničke indikacije, ovi slučajni noduli povećati broj naknadnih skeniranja i obrada kada se koriste trenutne smernice za praćenje čvorova. Pošto se pacijenti prate u kohorti LifeLines tokom vremena, možemo prikupiti više podataka da bismo utvrdili da li će populaciji pacijenata sa nižim rizikom možda biti potrebno izmenjeno praćenje.

„Znamo da je učestalost raka pluća u ovoj populaciji (kohorta LifeLines) veoma niska (0,3%), što sugeriše da je većina klinički relevantnih, pa čak i aktivnih čvorova u kohorti nepušača, benigna“, rekao je dr Vligenthart .

„Budući podaci o dijagnozi karcinoma pluća kod ImaLife učesnika sa klinički relevantnim i aktivnim nodulima mogu pomoći da se optimizuju preporuke za upravljanje čvorovima za pojedince koji se smatraju pod niskim rizikom.“