Nova vrsta izumrlih sisara nalik moržu otkrivena u severnom Atlantiku

Nova vrsta izumrlih sisara nalik moržu otkrivena u severnom Atlantiku

Novo otkriće tima paleontologa, na čelu sa dr Matjeom Boisvilom (Univerzitet u Cukubi, Japan), otkrilo je novu vrstu izumrlog roda Ontocetus iz donjeg pleistocena u naslagama u severnom Atlantiku. Ova vrsta, nazvana Ontocetus posti, pokazuje iznenađujuće sličnosti u adaptacijama hranjenja na modernog morža (Odobenus rosmarus), naglašavajući intrigantan slučaj konvergentne evolucije. Istraživanje je objavljeno u časopisu PeerJ.

Fosili Ontocetus posti otkriveni su u Noriču u Ujedinjenom Kraljevstvu i Antverpenu u Belgiji. U početku se smatralo da ovi ostaci pripadaju drugoj vrsti, Ontocetus emmonsi; međutim, detaljna analiza mandibula otkrila je jedinstvenu kombinaciju karakteristika koje ga izdvajaju kao novu vrstu.

Ove karakteristike uključuju prisustvo četiri post-očnjaka, veći donji očnjak i spojenu i kratku mandibularnu simfizu. Takve anatomske karakteristike sugerišu da je Ontocetus posti bio prilično dobro prilagođen usisnom hranjenju, donekle sličan svom savremenom rođaku, moržu.

Poreklom iz severnog Tihog okeana, rod Ontocetus se proširio na Atlantik tokom tranzicije mio-pliocen. Ovu migraciju je verovatno olakšao Centralnoamerički morski put, ključni okeanski prolaz pre zatvaranja Panamske prevlake.

Rezultirajuće globalno hlađenje koje je počelo tokom kasnog pliocena značajno je uticalo na morski život, doprinoseći izumiranju Ontocetus posti tokom ranog pleistocena i omogućavajući odobenus rosmarus prilagođenoj hladnoći da se pojavi i na kraju dominira.

Ovo otkriće baca svetlo na evolucionu istoriju morževa, naglašavajući kako su promene životne sredine oblikovale prilagođavanje i opstanak morskih sisara. Konvergencija adaptacija hranjenja između Ontocetus posti i modernog morža ilustruje dinamičke evolucione procese koji se dešavaju u različitim epohama i okruženjima.