Istraživači poboljšavaju prirodne ćelije ubice da ciljaju pedijatrijski rak mozga

Istraživači poboljšavaju prirodne ćelije ubice da ciljaju pedijatrijski rak mozga

Istraživači sa državnog univerziteta Florida daju onkolozima još jedno sredstvo u njihovoj borbi protiv pedijatrijskog raka mozga.

U radu objavljenom u časopisu Bioaktivni materijali, istraživački tim predvođen profesorom odeljenja za hemiju i biohemiju King-Ksiang „Ami“ Sang pokazao je mogućnost povećanja prirodnih ćelija imuniteta ubica kako bi se poboljšala njihova sposobnost da napadnu retki pedijatrijski rak mozga.

„Prirodne ćelije ubice su policajci tela“, rekao je Sang. „Oni patroliraju telom i prepoznaju viruse, bakterije i druge patogene, kao i ćelije raka. Naš cilj je da poboljšamo i kvantitet i kvalitet ovih ćelija, čineći ih snažnijim u svojoj sposobnosti da se bore protiv raka.“

Prirodne ćelije ubice mogu da ciljaju sve vrste raka, a prethodna istraživanja su ispitivala njihovu efikasnost kao terapije. Ali ovo je prva studija koja testira sposobnost prirodnih ćelija ubica da unište specifičnu vrstu raka poznatog kao maligni rabdoidni tumor.

Kada se ovaj tumor pojavi u centralnom nervnom sistemu, naziva se atipični teratoidni rabdoidni tumor (ATRT). Iako je retka bolest, čini 20% svih tumora centralnog nervnog sistema kod dece mlađe od 3 godine.

„To je velika nezadovoljena klinička potreba“, rekao je Sang. „Još uvek nemamo standardnu, optimizovanu terapiju za decu obolelu od raka, posebno za decu sa rakom mozga.

Prirodne ćelije ubice su kritični deo ljudskog imunog sistema, ali mogu biti preplavljene ćelijama raka. Sangov istraživački tim je želeo da vidi da li mogu da pomognu u borbi protiv ove bolesti i da razviju tretman sa manje neželjenih efekata od tradicionalnih pristupa kao što su hemoterapija ili radioterapija.

Istraživači su izveli prirodne ćelije ubice iz pluripotentnih matičnih ćelija izazvanih ljudima – ćelija iz kože ili krvi koje su reprogramirane nazad u stanje slično embrionu, omogućavajući im da se razviju u bilo koju vrstu ljudske ćelije. Za razliku od ćelija za hranjenje miševa, koje se obično koriste u sličnim studijama, prirodne ćelije ubice koje potiču iz pluripotentnih matičnih ćelija ne predstavljaju rizik od odbacivanja od strane imunološkog sistema pacijenta.

Takođe su poboljšali imuni kvalitet tih ćelija korišćenjem različitih proteina da bi ih stimulisali da imaju jaču moć ubijanja.

Iako je potrebno više rada na razvoju terapije spremne za upotrebu za pacijente sa rakom, istraživanje pokazuje da prirodne ćelije ubice izvedene iz pluripotentnih matičnih ćelija izazvanih ljudima mogu biti osnova za buduće lekove za lečenje pedijatrijskih tumora mozga.

„Ovi nalazi otvaraju put razvoju sigurnije i efikasnije imunoterapije za decu sa rakom mozga“, rekao je Sang.