Istraživači razvijaju ekološki prihvatljive nanočestice iz biljnog otpada

Istraživači razvijaju ekološki prihvatljive nanočestice iz biljnog otpada

Istraživači sa Univerziteta za hemiju i tehnologiju u Pragu uspešno su sintetizovali bimetalne nanočestice koristeći otpadne ekstrakte iz Cannabis sativa i Vitis vinifera, pokazujući ekološki pristup sa moćnim antimikrobnim svojstvima. Rad je objavljen u časopisu RSC Advances.

U potrazi za održivim rešenjima, ovo istraživanje se fokusiralo na zelenu sintezu nanočestica, naglašavajući valorizaciju biljnog otpada.

„Naša studija ima za cilj da doprinese kružnoj ekonomiji pretvaranjem poljoprivrednog otpada u vredne materijale“, izjavila je Jana Michailidu, autorka studije.

„Upotreba otpada Cannabis sativa i Vitis vinifera ne samo da se bavi izazovima upravljanja otpadom, već takođe pruža efikasan metod za borbu protiv mikrobnih infekcija.

Istraživanje je uključivalo ekstrakciju bioaktivnih jedinjenja iz otpadnih materijala ovih biljaka, koji su zatim pomešani sa srebrnim nitratom i tetrahloroaurinskom kiselinom da bi se dobile bimetalne nanočestice (AgAuNPs).

Ove nanočestice su okarakterisane korišćenjem različitih naprednih tehnika kao što su UV-Vis spektrofotometrija, transmisiona elektronska mikroskopija i difrakcija rendgenskih zraka. Studija je istakla da su ove nanočestice pokazale značajnu antimikrobnu aktivnost protiv nekoliko sojeva Pseudomonas aeruginosa, ozloglašene gram-negativne bakterije.

„Antimikrobna svojstva biosintetizovanih AgAuNP-a su posebno obećavajuća“, objasnio je Michailidu. „Oni ne samo da inhibiraju rast Pseudomonas aeruginosa, već i sprečavaju stvaranje biofilma, što je ključno u borbi protiv infekcija otpornih na antibiotike.“

Nalazi studije naglašavaju dvostruke prednosti ovog pristupa: efikasno upravljanje otpadom i proizvodnju vrednih antimikrobnih agenasa.

„Ovo istraživanje podržava razvoj ekološki prihvatljivih i isplativih pristupa za proizvodnju nanočestica, baveći se izazovima životne sredine i javnog zdravlja“, dodao je Michailidu.

Uspešna sinteza i karakterizacija ovih nanočestica označava značajan korak napred u održivoj nanotehnologiji. Univerzitet za hemiju i tehnologiju u Pragu nastavlja da vodi u inovativnim istraživanjima koja su u skladu sa globalnim ciljevima održivosti.