Lek štiti od znakova Alchajmerove bolesti povezanih sa zagađenjem vazduha kod miševa

Lek štiti od znakova Alchajmerove bolesti povezanih sa zagađenjem vazduha kod miševa

Studija koju je sproveo USC Leonard Davis otkriva da hranjenje miševa lekom poznatim kao GSM-15606 pruža zaštitu od povećanja proteina povezanih sa Alchajmerovom bolešću uzrokovanog zagađenjem vazduha.

Caleb Finch, viši autor istraživanja i profesor na Univerzitetu USC, zajedno sa svojim saradnicima, proučavao je dugi niz godina uticaj zagađenja vazduha na mozak, posebno fokusirajući se na posledice izloženosti finim česticama koje potiču iz saobraćaja, fabrika i drugih izvora. Njihova istraživanja su pokazala da kvalitet vazduha značajno utiče na rizik od oboljenja poput Alchajmerove bolesti, ubrzavajući proces kognitivnog propadanja.

Zagađenje vazduha je povezano sa sistemskom upalom i podstiče formiranje amiloidnih plakova, nakupina specifičnih proteina koje se javljaju između nervnih ćelija mozga kod Alchajmerove bolesti.

Najnovije istraživanje laboratorije Caleb Fincha, objavljeno u časopisu Alchajmerova bolest i demencija, istražuje potencijalnu zaštitu koju može pružiti vrsta leka poznata kao modulator gama-sekretaze. Tim istraživača je testirao specifičan lek pod nazivom GSM-15606, koji su razvili stručnjaci Rudolph E. Tanzi sa Harvarda i Kevin D. Rinearson sa Univerziteta Kalifornije u San Dijegu.

Miševima je tokom osam nedelja davano GSM-15606, dok su istovremeno bili izloženi zagađenju vazduha u obliku ambijentalnih nanočestica ili čestica izduvnih gasova dizela. Rezultati su pokazali da su miševi koji su primali GSM-15606 imali značajno niže nivoe Aβ42 proteina u mozgu u poređenju sa miševima izloženim zagađenju, ali ne i lečenju.

Ovi rezultati ukazuju na mogućnost da bi GSM-15606 mogao u budućnosti da bude korišćen kao preventivna mera protiv Alchajmerove bolesti kod ljudi koji žive u zagađenim područjima.

„Pošto je gama sekretaza neophodna za normalno funkcionisanje celog organizma, ovaj lek je kreiran sa ciljem da modulira, a ne da inhibira proizvodnju Aβ42“, istakao je Finch.

„Ovo je prvi primer novog leka koji je razvijen kako bi usporio Alchajmerovu bolest, pružajući istovremeno zaštitu starijim osobama od ekoloških faktora rizika kao što je zagađenje vazduha.“