Kanadska studija tvrdi da su ultrafine čestice povezane sa smrću

Kanadska studija tvrdi da su ultrafine čestice povezane sa smrću

Zagađenje vazduha uzrokovano „ultrafinim česticama“, koje emituju automobili i industrijske aktivnosti, povezano je sa 1.100 smrtnih slučajeva godišnje u Montrealu i Torontu, prema novom kanadskom istraživanju.

Utvrđeno je da takozvani UFP-i — 1000 puta tanji od pramena kose — uzrokuju kardiovaskularne bolesti i povezani su sa rakom kod odraslih, dok izloženost može povećati stopu beba niske porođajne težine.

Istraživanje, objavljeno ranije ove nedelje u Američkom časopisu za respiratornu i kritičnu medicinu, bilo je prvo te vrste u Kanadi.

„Ultrafine čestice su neverovatno male, što im omogućava da prodre duboko u pluća i uđu u krvotok“, rekao je za AFP Skot Vajhental, vodeći istraživač studije i profesor na Univerzitetu Mekgil.

Istraživači su merili nivoe zagađenja vazduha u Torontu i Montrealu u naseljima u kojima živi ukupno 1,5 miliona odraslih stanovnika, između 2001. i 2016. godine.

Studija je otkrila da je dugotrajna izloženost UFP-ima u korelaciji sa povećanjem rizika od neslučajne smrti od sedam odsto.

Područja koja se nalaze u blizini glavnih puteva, aerodroma i železničkih stanica posebno su imala visoke koncentracije UFP-a, pokazala je studija, u skladu sa nalazima do kojih su došli istraživači u Evropi.

„Naše istraživanje pokazuje jasnu vezu između dugotrajne izloženosti UFP-u i povećanog rizika od smrtnosti, naglašavajući hitnu potrebu za regulatornim merama usmerenim na ove čestice“, rekao je Vajhental.

Emisije UFP-a nisu regulisane pravilima o zagađenju vazduha, za razliku od većih „čestica“, čiji se opasni uticaji na zdravlje bolje razumeju.