Prva mapa vegetacije širom Antarktika otkriva bitku za promenljivi pejzaž kontinenta

Prva mapa vegetacije širom Antarktika otkriva bitku za promenljivi pejzaž kontinenta

Seme koje je ostavljeno među rastresitim šljunkom i krupnim peskom na hladnom Antarktiku polako se probija kroz surovost okoline. Dok su turisti u prošlosti ostavili to seme, sada se antarktička klima menja brzim tempom zbog globalnog zagrevanja, što omogućava životu da se širi na nekada smrznutim prostranstvima.

Novo istraživanje, koje je sprovedeno korišćenjem satelitskih podataka i merenja na terenu, otkrilo je da je ukupna površina zelene vegetacije na Antarktiku sada 44,2 km², što predstavlja samo 0,12% ukupne površine kontinent bez leda. Ova vegetacija se pretežno nalazi na Antarktičkom poluostrvu i susednim priobalnim ostrvima. Iako su ove površine i dalje vrlo male, one signaliziraju kako se Antarktik sve više menja.

Novi uslovi omogućavaju brzu ekspanziju biljnih vrsta. Prvi pioniri u kolonizaciji ovih novih područja su alge i cijanobakterije, koje stvore osnovu za razvoj složenijih organizama poput lišajeva i mahovina. Međutim, brzorastuće biljke poput Poa annua, obične travnjačke trave, već su se proširile sa subantarktičkih ostrva i sada se šire na Antarktičko poluostrvo.

Šarlot Volšo sa Univerziteta u Edinburgu, vodeći naučnik u istraživanju, ističe značaj novih mapa koje pružaju ključne informacije za praćenje promene u distribuciji vegetacije. „Ove mape omogućavaju preciznije praćenje promena i pružaju osnovu za razvoj strategija očuvanja“, rekla je Volšo.

Rastuća vegetacija na Antarktiku služi kao pokazatelj globalnih klimatskih promena i može imati dalekosežne posledice za ekosisteme širom sveta. Nestanak antarktičkog leda može dovesti do značajnog porasta nivoa mora, što bi moglo imati dramatičan uticaj na obalu i klimu širom planeta.

Dok naučnici nastavljaju da istražuju potencijal za širenje novih biljnih vrsta, važno je očuvati ovaj jedinstveni kontinent koji igra ključnu ulogu u globalnim klimatskim obrascima. Istraživanje kao što je ovo pomaže u razumevanju kako se život menja u ekstremnim uslovima i omogućava bolje planiranje očuvanja za budućnost.