Kako zakonska rupa dozvoljava nebezbedne sastojke u američkoj hrani

Kako zakonska rupa dozvoljava nebezbedne sastojke u američkoj hrani

Uprava za hranu i lekove (FDA) Sjedinjenih Država ima zadatak da nadgleda bezbednost snabdevanja hranom u SAD, postavlja zahteve za obeležavanje ishrane, radi sa kompanijama na opozivu hrane i reaguje na epidemije bolesti koje se prenose hranom. Ali kada je reč o aditivima koji su već u našoj hrani i bezbednosti određenih sastojaka, FDA je zauzela pristup iz ruke, navodi se u članku u američkom časopisu za javno zdravlje.

Trenutni FDA proces omogućava prehrambenoj industriji da se reguliše kada je reč o hiljadama dodatih sastojaka – tako što sama određuje koje sastojke treba smatrati „opštepriznatim kao bezbedne“ ili GRAS – i samostalno odlučuje da li da otkrije ili ne upotrebu sastojaka i osnovne podatke o bezbednosti FDA. Kao rezultat toga, mnoge nove supstance su dodane u naše snabdevanje hranom bez ikakvog nadzora vlade.

„I FDA i javnost nisu svesni koliko se ovih sastojaka — koji se najčešće nalaze u ultra-prerađenoj hrani — nalaze u našoj zalihama hrane“, rekla je Dženifer Pomeranc, vanredni profesor politike javnog zdravlja i menadžmenta na NIU School of Globalno javno zdravlje i prvi autor studije.

Od 1958. godine, FDA je odgovorna za procenu bezbednosti novih hemikalija i supstanci koje se dodaju hrani pre nego što izađu na tržište. Međutim, zakoni o bezbednosti hrane razlikuju „aditive za hranu“ i sastojke „GRAS“. Dok jedinjenja koja se smatraju „aditivima za hranu“ moraju biti pregledana i odobrena od strane FDA pre nego što se koriste u hrani, sastojci koji se smatraju GRAS izuzeti su iz ovih propisa.

Oznaka GRAS je prvobitno uspostavljena za sastojke koji se već nalaze u hrani – na primer, sirće i začini. Ali prema pravilu koje se koristi od 1997. godine, FDA je dozvolila prehrambenoj industriji da samostalno odredi koje supstance spadaju u ovu kategoriju, uključujući mnoge nove supstance koje se dodaju hrani.

Umesto da otkriju novu upotrebu ovih sastojaka i prateće podatke o bezbednosti za FDA pregled, kompanije mogu da sprovedu sopstvena istraživanja kako bi procenile bezbednost sastojka pre izlaska na tržište, bez ikakvog obaveštenja ili deljenja nalaza.

FDA predlaže — ali ne zahteva — da kompanije dobrovoljno obaveste agenciju o upotrebi takvih supstanci i njihovim nalazima, ali u praksi, mnoge takve supstance su dodane bez obaveštenja.

U svojoj analizi, istraživači pregledaju istoriju pristupa FDA i industrije dodavanju ovih novih jedinjenja u hranu i identifikuju nedostatak bilo kakvog stvarnog nadzora. Ovo uključuje slučaj federalnog suda u 2021. koji podržava pristup FDA bez ruku.

„Primjetno, sud nije utvrdio da praksa FDA u vezi sa sastojcima GRAS-a podržava sigurnost naše opskrbe hranom“, rekao je Pomeranz. „Sud je samo presudio da praksa FDA nije nezakonita.

„Kao rezultat politike FDA, prehrambena industrija je bila slobodna da ‘samo-GRAS’ nove supstance koje žele da dodaju u hranu, bez obaveštavanja FDA ili javnosti“, rekao je stariji autor studije Dariush Mozaffarian, direktor Food is Medicinski institut i ugledni profesor na Fridman školi nauke o ishrani i politici na Univerzitetu Tufts.

„Sada postoje stotine, ako ne i hiljade, supstanci koje se dodaju našoj hrani za koje su pravi podaci o bezbednosti nepoznati nezavisnim naučnicima, vladi i javnosti.

Prema istraživačima, FDA takođe nema formalni pristup i adekvatne resurse da pregleda one aditive za hranu i GRAS supstance koje su već na tržištu. Nakon što se neki sastojak doda hrani, ako istraživanja kasnije ukažu na štetu, FDA može pregledati nove podatke i, ako je potrebno, preduzeti mere da ih smanji ili ukloni iz hrane. U retkom izuzetku, FDA je u martu objavila da će pregledati 21 hemikaliju koja se nalazi u hrani, uključujući nekoliko sastojaka hrane – mali deo od hiljada aditiva za hranu i GRAS supstanci koje se danas koriste.

Primer od 21 aditiva za hranu koje treba pregledati je kalijum bromat, hemikalija koja se dodaje pekarskim proizvodima i pićima sa dokazima da može izazvati rak. Kalijum bromat je zabranjen u Evropi, Kanadi, Kini i Japanu; Kalifornija je nedavno donela zakon o zabrani njegove upotrebe, zajedno sa još tri hemikalije, a slični računi su uvedeni u Ilinoisu, Njujorku i Pensilvaniji.

„Ovo je oštar primer regulatornog jaza FDA“, rekao je Pomeranz. „Vidimo kako države počinju da deluju kako bi popunile regulatornu prazninu koju je ostavila neaktivnost FDA u vezi sa supstancama koje su sve više povezane sa štetom.

FDA-ov nadzor nad sastojcima GRAS-a na tržištu je takođe ograničen. Agencija retko opoziva GRAS oznaku (FDA inventar pokazuje samo 15 supstanci za koje se smatralo da su GRAS, a zatim je kasnije utvrđeno da to nisu), niti FDA stalno pregleda hranu sa sastojcima GRAS koji mogu biti bezbedni kada se dodaju u malim količinama, ali ne u velikim količinama – na primer, kofein, so i šećer.

„1977. FDA je odobrila kofein kao GRAS supstancu za upotrebu u gaziranim napitcima na niskom nivou: 0,02%“, rekao je Pomeranz. „Ali danas se kofein dodaje energetskim napicima na nivoima koji daleko prevazilaze ovaj, što uzrokuje hospitalizacije povezane sa kofeinom, pa čak i smrt. S obzirom na to da FDA reguliše upotrebu GRAS supstanci, agencija bi mogla postaviti ograničenja na količinu kofeina u energiji pića“.

„Veliki broj GRAS supstanci i aditiva za hranu na tržištu, u kombinaciji sa nedostatkom znanja o postojanju samo-GRAS sastojaka, nedovoljnim resursima i dokumentovanim vremenskim kašnjenjima čak i za dobro podržanu akciju, čini oslanjanje na post-market autoritet neispravan i nepouzdan da bi se obezbedilo bezbedno snabdevanje hranom“, rekla je koautorka studije Emili Broad Leib, direktorka Centra za zdravstvenu zakonsku politiku i inovacije na Pravnom fakultetu Harvarda i osnivačka direktorka Pravne i političke klinike Harvardske pravne škole.

„FDA tek počinje da koristi svoje post-tržišne moći da pregleda mali broj sastojaka u zalihama hrane, iako su dokazi o šteti prisutni decenijama.

Autorska analiza pruža FDA i Kongresu nekoliko potencijalnih akcija za bolju procjenu i nadgledanje sigurnosti i GRAS supstanci i aditiva za hranu.

Ovo bi moglo uključiti novi zahtjev da kompanije moraju javno obavijestiti FDA o upotrebi GRAS sastojaka i podijeliti svoje osnovne sigurnosne podatke prije nego što se stave u hranu; stvaranje snažnog procesa pregleda za ponovnu procenu bezbednosti GRAS sastojaka i aditiva za hranu kada su već na tržištu; i pojašnjavanje razlike između sastojaka GRAS-a i aditiva za hranu.

Da bi se finansirao ovaj snažniji nadzor nad snabdevanjem hranom, istraživači sugerišu da bi Kongres mogao da dodeli dodatna sredstva FDA ili da uspostavi program korisničke naknade u kojem kompanije za hranu plaćaju FDA da pregleda bezbednost njihovih sastojaka pre nego što se dodaju u namirnice.

„I FDA i Kongres mogu učiniti više da omoguće FDA da ispuni svoju misiju obezbeđivanja bezbednog snabdevanja hranom“, rekao je Pomeranc.