Studija pokazuje novi, precizniji način za isporuku leka u mozak

Studija pokazuje novi, precizniji način za isporuku leka u mozak

Metodistički istraživači iz Hjustona otkrili su tačniji i blagovremen način za isporuku terapija lekovima koji spasavaju život mozgu, postavljajući temelje za efikasniji tretman tumora mozga i drugih neuroloških bolesti.

U studiji pod nazivom „Elektrokinetička konvekcijom poboljšana isporuka za infuziju u mozak iz rezervoara hidrogela“, objavljenoj u Communications Biologi, istraživači su koristili električno polje da unesu lek iz rezervoara izvan mozga u određene mete unutar mozga.

Ovo dodaje novu dimenziju 30-godišnjem procesu ubrizgavanja terapeutika u mozak putem isporuke poboljšane konvekcijom (CED), koja koristi kontinuirani pritisak tokom vremena za ubrizgavanje tečnosti koja sadrži terapeutika u mozak. Pošto CED prati put najmanjeg otpora, terapeutici ne pogađaju uvek cilj.

Uvođenje električnog polja u proces – koji se zove elektrokinetička konvekcijom poboljšana isporuka ili ECED – daje hirurzima moć da dizajniraju put isporuke i potencijalno bolje pokriju lezije i tumore mozga.

„Pružanje terapije putem ECED-a ima mnogo primena“, objasnio je dr Amir Faraji, glavni istraživač i metodistički neurohirurg iz Hjustona.

„Ima potencijal da poboljša gensku terapiju i lečenje tumora, kao i lečenje traumatskih povreda mozga i degenerativnih bolesti — bilo koji broj situacija u kojima treba da dobijemo vitalne tretmane mozga na ciljaniji način.

Isporuka tačne doze lekova na pravo mesto u mozgu dugo je bila izazov. Ista prirodna krvno-moždana barijera koja štiti naš mozak od toksina i patogena takođe može blokirati isporuku važnih medicinskih tretmana. Potrebna su dalja istraživanja pre nego što Faraji i tim mogu da donesu ovu istraživačku terapiju ljudima.

Blog „Iza papira“ o studiji — istraživačkog naučnika iz Hjustona i koautora Jesus G. Cruz-Garza—objašnjava kako ECED može da unese makromolekule u mozak iz rezervoara hidrogela postavljenog na površini mozga.

„Mozak deluje kao naelektrisana porozna skela koja, u prisustvu električnog polja, omogućava elektroosmozu: protok tečnosti u poroznom mediju.“ Iz rezervoara hidrogela, objašnjava Kruz-Garza, ovaj veliki protok tečnosti omogućava isporuku terapeutskih agenasa.