Studija rangira evidenciju o bezbednosti u vazduhoplovstvu

Studija rangira evidenciju o bezbednosti u vazduhoplovstvu

Letenje za mnoge ljude može biti uznemirujuće iskustvo, ali prema novoj studiji objavljenoj u četvrtak, komercijalni avio-saobraćaj postaje sve bezbedniji, a rizik od smrti se smanjuje svake decenije. Stopa smrtnosti putnika je značajno opala sa 1 na 7,9 miliona u periodu 2008-2017. na 1 na 13,7 miliona ukrcaja u periodu 2018-2022.

Profesor Arnold Barnet sa Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT), koji je koautor istraživanja objavljenog u Journal of Air Transport Management, ističe da se bezbednost u vazduhoplovstvu kontinuirano unapređuje, sa šansom za smrt koja se smanjuje dvostruko svake decenije. Trend se poredi sa „Murovim zakonom“, koji predviđa udvostručenje računarske snage čipova otprilike svakih 18 meseci.

Istraživanje je takođe identifikovalo globalne razlike u bezbednosti vazdušnog saobraćaja, klasifikujući zemlje u tri nivoa na osnovu njihovih bezbednosnih zapisa. Najviši nivo uključuje Sjedinjene Države, zemlje Evropske unije, Crnu Goru, Norvešku, Švajcarsku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Australiju, Kanadu, Kinu, Izrael, Japan i Novi Zeland. Na drugom nivou su Bahrein, Bosna, Brazil, Brunej, Čile, Hong Kong, Indija, Jordan, Kuvajt, Malezija, Meksiko, Filipini, Katar, Singapur, Južna Afrika, Južna Koreja, Tajvan, Tajland, Turska i Ujedinjeni Arapski Emirati, dok preostale zemlje sveta čine treći nivo.

Iako su nedavni incidenti ukazali na izazove u vazdušnom saobraćaju, istraživanje pokazuje da je rizik od smrti putnika u avio-saobraćaju značajno smanjen tokom protekle decenije.