Industrijska zajednica na Aljasci beleži rekordne temperature: 32 stepena Celzijusa u avgustu

Industrijska zajednica na Aljasci beleži rekordne temperature: 32 stepena Celzijusa u avgustu

Industrijska zajednica u blizini Arktičkog okeana koja podržava naftna polja North Slope na Aljasci dostigla je rekordnih 32 stepena Celzijusa ove nedelje, što je najtoplija temperatura koju je Deadhorse video u više od pola veka vođenja evidencije.

Neinkorporirana zajednica označava kraj autoputa Dalton od 666 kilometara, uglavnom šljunčanog i zemljanog puta koji koriste kamioni koji prevoze zalihe i opremu za naftna polja koja se zimi pretvara u podmukli sneg i led. Javni pristup autoputu, koji se ponekad naziva i Haul Road, završava se u Deadhorseu, oko 13 kilometara od Arktičkog okeana. Pristup dalje od te tačke je ograničen iako turisti mogu da plate šatl do okeana.

Normalni temperaturni raspon za Deadhorse u ovo doba godine je od oko 10 do 16 stepeni Celzijusa, rekao je Endrju Stouks, meteorolog Nacionalne meteorološke službe u Ferbanksu. Oznaka od 32 stepena je u utorak pomračila prethodno zabeleženu najvišu temperaturu od 29 stepeni postavljenu u julu 2016, rekao je on. Zapisi za Deadhorse datiraju do kraja 1968.

Ostrvo Barter na obali Boforovog mora dostiglo je u utorak rekord od 23 stepena za avgust, nadmašivši prethodni rekord od 22 stepena postavljen u avgustu 1957, saopštila je meteorološka služba.

Kombinacija faktora dovela je do nedavne vrućine, uključujući obrazac koji je povukao toplije, sušnije uslove iz unutrašnjeg regiona Aljaske, rekao je Stokes.

„Jedan događaj se ne može pripisati ukupnim klimatskim trendovima, ali postoje brojni opservacijski dokazi o porastu ovih rekordnih događaja“, rekao je on.

Temperature u Deadhorse-u su umerene i bile su sredinom 17 stepeni u četvrtak popodne, a prognoze su predviđale šanse za kišu i najviše od oko 12 stepeni do ponedeljka.

Aljaska se zagreva brže od globalnog proseka, a godišnje prosečne temperature rastu u celoj državi od 1971. godine, prema američkoj nacionalnoj proceni klime objavljenoj prošle jeseni.

Brian Brettschneider, klimatski naučnik iz meteorološke službe, rekao je u četvrtak da lokacije koje dostižu oko 32 stepena uglavnom nemaju permafrost.