Muška košarkaška reprezentacija SAD pobedila Srbiju na Olimpijskim igrama u Parizu, sa Francuskom za zlatnu medalju

Muška košarkaška reprezentacija SAD pobedila Srbiju na Olimpijskim igrama u Parizu, sa Francuskom za zlatnu medalju

Američki olimpijski muški košarkaški tim napravio je spektakularan povratak u polufinalu Olimpijskih igara u Parizu, pobedivši Srbiju sa 95-91 i osiguravši mesto u finalu. Stiven Kari je predvodio tim sa 36 poena, uključujući ključnu trojku koja je donela prednost SAD-a, dok je Kevin Durant doprineo sa važnim poenima u poslednjim minutama.

SAD su se suočili sa velikim zaostatkom, gubeći 17 poena u prvom poluvremenu i 11 poena na poluvremenu. Međutim, nevjerojatni povratak u četvrtoj četvrtini, uključujući šest poena za dve sekunde, promenio je tok utakmice. Kevin Durant je postigao trojku, dok je Entoni Dejvis bio fauliran, a Devin Buker dodao još jednu trojku, što je omogućilo Sjedinjenim Američkim Državama da smanje prednost Srbije na 78-73.

Stiven Kari je dodatno osigurao pobedu sa trojkom i slobodnim bacanjima u poslednjim sekundama, dok je Džoel Embijd dodao 19 poena, a Lebron Džejms 16. Ovaj trijumf obezbedio je SAD 20. medalju u 20 olimpijskih nastupa.

Srbija je predvođena Bogdanom Bogdanovićem sa 20 poena, Nikolom Jokićem sa 17 i Aleksom Avramovićem sa 15, ali nije mogla da izdrži pritisak u poslednjim minutama. Selektor Srbije Svetislav Petić je ranije ove godine hvalio američki tim kao najbolji u istoriji Olimpijskih igara, uključujući legendarni Dream Team.

U finalu, SAD će se suočiti sa domaćinom Francuskom, dok će Srbija igrati za bronzu protiv Nemačke. Ova pobeda je omogućila Kevin Durant-u priliku da postane prvi četvorostruki osvajač zlatne medalje na Olimpijadi za muškarce.