Istraživači razvijaju pionirsku imunoterapiju za agresivni rak mozga

Istraživači razvijaju pionirsku imunoterapiju za agresivni rak mozga

Istraživači KIMR Berghofer-a razvili su super-nabijene imune ćelije koje bi potencijalno mogle da poboljšaju preživljavanje glioblastoma boreći se protiv smrtonosnog raka mozga i sprečavajući njegovo ponavljanje.

Istraživači su razvili obećavajuću imunoterapiju CAR T ćelija koja je genetski konstruisana da cilja i uništi ćelije raka glioblastoma.

Vodeći istraživač profesor Rajiv Khanna AO rekao je da rani pretklinički rezultati sugerišu da CAR T ćelije mogu da ubijaju ćelije tumora i potencijalno spreče povratak raka.

„Ova terapija posebno cilja ćelije raka kako bi se sprečilo ponavljanje bolesti, što bi predstavljalo proboj za pacijente sa ovom smrtonosnom bolešću“, rekao je profesor Khanna.

„Primarni rak mozga se često može lečiti ako se spreči recidiv. Nažalost, kada se rak mozga ponovi, trenutni životni vek je obično kraći od šest meseci. Naš cilj je da sprečimo recidiv lečenjem bolesti u najranijoj fazi.“

Rezultati su objavljeni u časopisu Journal for ImmunoTherapy of Cancer.

„Ova otkrića su veoma ohrabrujuća za budućnost lečenja raka. Pretklinički rezultati sugerišu da ove CAR T ćelije ubice mogu eliminisati tumorske ćelije otporne na lečenje u mozgu vezivanjem i uništavanjem novoformiranih krvnih sudova i matičnih ćelija raka“, rekao je profesor Khanna.

CAR T ćelije su opremljene posebnim alatom koji im uspešno pomaže da pronađu i napadnu protein pod nazivom EphA3, koji se obično nalazi u tumorima glioblastoma.

Dr Paulo Martins iz KIMR Berghofer je rekao da bi ova metoda takođe mogla da promeni igru u lečenju drugih karcinoma. „Ovaj novi pristup bi takođe mogao pomoći u borbi protiv drugih EphA3-pozitivnih karcinoma, uključujući dojke, pluća, prostatu, melanom i neke vrste raka krvi sprečavanjem metastatskih ili rekurentnih tumora.“

Istraživanje je još uvek u ranim fazama i očekuje se da će se nastaviti sa kliničkim ispitivanjem faze 1 terapije, koje uključuje pacijente sa EphA3-pozitivnim glioblastomom.

Ispitivanje će biti sprovedeno u saradnji sa neurohirurgom profesorom Dejvidom Vokerom iz fondacije Nevro i Briz Brain & Spine, a očekuje se da će početi u narednoj godini.

„Naš dugoročni cilj je da ovu ćelijsku terapiju odvedemo od rane faze razvoja do klinike, pomažući da se spasu životi“, rekao je profesor Khanna.

Tretman je testiran na pretkliničkim modelima uključujući organoide glioblastoma dobijene od pacijenata (trodimenzionalni, mini organ napravljen od ljudskih ćelija i tkiva).

Kompanija KIMR Berghofer, Citeph, će unaprediti razvoj EphA3 CAR T ćelija, u nadi da će one na kraju biti ponuđene kao „gotova“ adaptivna imunoterapija za širi pristup pacijentima i pristupačnost. Potencijalni novi tretman se zasniva na radu drugog KIMR Berghoferovog ispitivanja fokusiranog na CMV-specifičnu imunoterapiju T ćelija.