Podstaknut prošlim uspehom, novi izvršni direktor Keli Ortberg pokušaće da preokrene Boing

Podstaknut prošlim uspehom, novi izvršni direktor Keli Ortberg pokušaće da preokrene Boing

Vazduhoplovni stručnjaci i analitičari puni su hvale za Keli Ortberg, koja se u četvrtak vraća iz prevremene penzije da bi prihvatila izazov da preokrene Boing nakon niza problema sa kvalitetom i finansijama.

Imenovanje 64-godišnjeg Ortberga da nasledi odlazećeg izvršnog direktora Boinga Dejva Kalhuna objavljeno je 31. jula, istog dana kada je američki vazduhoplovni gigant zabeležio gubitak od više od 1,4 milijarde dolara u drugom kvartalu.

„Izuzetno sam počastvovan i ponizan što sam se pridružio ovoj kultnoj kompaniji“, rekao je Ortberg u izjavi. Od imenovanja nije javno govorio.

Kalhun će u međuvremenu ostati specijalni savetnik Boingovog odbora direktora do marta 2025.

Finansije proizvođača aviona se bore da se oporave od posledica dve fatalne nesreće 2018. i 2019. i pandemije COVID-19.

Ali pad Dejva Kalhuna — koji je najavljen krajem marta — rezultat je gomilanja problema sa kvalitetom i usklađenošću u Boingovom odeljenju za komercijalnu avijaciju.

„Vidimo Keli Ortberg kao pobedu za Boing“, napisali su stručnjaci za vazduhoplovstvo u Melius Research-u u napomeni analitičara, dodajući da njegovo iskustvo kao izvršnog direktora Rockvell Collins—sada RTKS podružnice pod nazivom Collins Aerospace—„proverava mnogo kutija“.

„On ima inženjersko iskustvo, iskustvo u upravljanju javnom kompanijom, višedecenijski staž u vazduhoplovnoj industriji i autsajder je u Boingu, što bi trebalo da omogući novi pristup rešavanju problema Boinga“, rekli su.

Ortberg je „pozitivan radnik“ s obzirom na svoje prethodno iskustvo u industriji i njegovu ulogu u upravljanju velikim dobavljačem“, napisao je viši analitičar kapitala CFRA Research Angelo Zino u belešci klijentima.

Najhitnije pitanje na Ortbergovoj tabli je nesumnjivo vraćanje kvaliteta proizvodnje Boeinga, što je kritikovano u nekoliko revizija. Firma je već napravila mapu puta kako bi to postigla, kao što je to zahtevala američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA).

Da bi postigao neophodne standarde kvaliteta, Boeing će takođe preuzeti kontrolu nad Spirit AeroSistems-om, kompanijom koju je odvojio 2005. godine.

Kupovina vredna 4,7 milijardi dolara, najavljena početkom jula, trebalo bi da bude završena do sredine 2025. godine.

Imenovanje Ortberga, koji je započeo svoju karijeru 1983. kao inženjer u Tekas Instruments-u, dolazi nakon dva duga dana saslušanja koje je organizovao Nacionalni odbor za bezbednost u saobraćaju (NTSB) u okviru istrage o incidentu tokom leta u januaru koji je uključivao 737 MAKS 9.

Posledice incidenta bile su smena rukovodilaca, zamrzavanje proizvodnje 737 od strane FAA, pokretanje istrage i ponovno pokretanje krivičnog postupka protiv kompanije.

Ovo su samo neka od pitanja sa kojima će Ortberg morati da se pozabavi.

Još jedan faktor koji ide u prilog novom generalnom direktoru je to što on planira da radi iz Sijetla, rodnog mesta Boinga, gde se nalaze montažne linije za 737 — njegov vodeći avion — i 777.

Nova generacija 777Ks takođe izgleda da je konačno nadomak sertifikacije nakon godina odlaganja. S druge strane, 737 MAKS 7 i MAKS 10 i dalje čame.

Sindikat radnika IAM-District 751, koji predstavlja više od 30.000 zaposlenih u Boingu širom Sijetla, nazvao je Ortbergovu odluku da se bazira u gradu „korak u pravom smeru“.

Odobrenje sindikata je važno u vreme kada Boing pregovara o svom sledećem kolektivnom ugovoru, koji bi trebalo da stupi na snagu u septembru.

Sindikat je već odobrio štrajk ako se dogovor ne postigne do ovog roka.

Još jedno važno pitanje za Boeing je njegovo potvrdno izjašnjavanje o krivici, objavljeno 24. jula, u krivičnom predmetu koji se odnosi na nesreće; kompanija još čeka odluku sudije, i parnični postupak.

Robert Kliford, advokat koji zastupa porodice žrtava, takođe je pozitivno reagovao na Ortbergovo imenovanje, ističući njegovu „dobro cenjenu reputaciju“ i činjenicu da dolazi izvan kompanije.