Zdravstvena agencija UN-a saziva stručnjake da utvrde da li je izbijanje mipoksa u Africi globalna vanredna situacija

Zdravstvena agencija UN-a saziva stručnjake da utvrde da li je izbijanje mipoksa u Africi globalna vanredna situacija

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije najavio je formiranje ekspertske grupe radi procene potrebe za proglašenjem globalne vanredne situacije zbog sve većeg širenja virusa mpoka u Africi.

Tokom brifinga za novinare u Ženevi, Tedros Adhanom Gebrejesus istakao je inicijativu da se nezavisni stručnjaci što pre konsultuju u vezi sa rastućim brojem slučajeva mpoka izvan Konga.

Afrički centri za kontrolu i prevenciju bolesti nedavno su izvestili da se virus mpoka, poznat i kao boginje majmuna, proširio na deset afričkih zemalja, sa Kongom kao glavnim žarištem gde je zabeleženo više od 96% svih slučajeva i smrtnih ishoda. U poređenju sa prethodnom godinom, broj zaraženih povećao se za 160%, dok je broj smrtnih slučajeva porastao za 19%.

Podaci Afričkog CDC-a pokazuju da je gotovo 70% obolelih u Kongu dece mlađe od 15 godina, a oni čine 85% ukupnog broja preminulih.

Prvi slučajevi mpoka zabeleženi su nedavno u Burundiju i Ruandi, dok su i druge zemlje poput Kenije i Centralnoafričke Republike imale potvrđene slučajeve.

SZO je odobrila izdvajanje milion dolara iz svog fonda za hitne slučajeve kako bi pružila podršku u suzbijanju virusa mpoka.

Ranije ove godine, naučnici su upozorili na pojavu novog, smrtonosnijeg oblika mpoka koji može izazvati smrt kod 10% ljudi, posebno u rudarskom gradu u Kongu. Virus se prenosi bliskim kontaktom sa zaraženim osobama, uključujući i seksualni kontakt.

Prethodno, SZO je proglasila globalnu vanrednu situaciju zbog mpoka 2022. godine kada se proširio na preko 70 zemalja, naročito pogađajući gej i biseksualne muškarce. Pre te epidemije, bolest se javljala sporadično u centralnoj i zapadnoj Africi kada bi ljudi došli u kontakt sa zaraženim životinjama.

Dok su zapadne zemlje efikasno suzbile širenje virusa mpoka zahvaljujući vakcinaciji i tretmanima, u Africi je dostupno vrlo malo vakcina.

Maria Van Kerkhove, koja rukovodi odeljenjem SZO za epidemije, izrazila je zabrinutost zbog situacije sa mpokom u Africi i pozvala na hitnu reakciju.