NASA odlaže sledeće lansiranje posade da bi kupila više vremena na ISS za Boingovu problematičnu kapsulu

NASA odlaže sledeće lansiranje posade da bi kupila više vremena na ISS za Boingovu problematičnu kapsulu

NASA odlaže svoje sledeće lansiranje astronauta kako bi kupila više vremena na Međunarodnoj svemirskoj stanici za Boingovu problematičnu novu kapsulu posade.

Svemirska agencija saopštila je u utorak da prebacuje SpaceX-ov let za četiri osobe sa ovog meseca na sledeći. Sada je na meti najranije 24. septembra. Zvaničnici su rekli da će im to dati više vremena da analiziraju probleme sa potisnikom i curenjem koji su pogodili Boeingovu kapsulu Starlajnera nakon poletanja u junu, prvog sa posadom na brodu.

Utorak je obeležio dvomesečnu tačku na svemirskoj stanici za Starlajnerove probne pilote, Buča Vilmora i Suni Vilijams, koji su trebali da se vrate sredinom juna. NASA razmatra sve svoje mogućnosti za povratak dva veterana astronauta, uključujući i vožnju kući u SpaceX kapsuli.

„NASA i Boing nastavljaju da procenjuju spremnost letelice i nisu donete nikakve odluke u vezi sa Starlajnerovim povratkom“, navodi se u saopštenju NASA. Više detalja očekuje se na konferenciji za novinare koja je zakazana za sredu.

Samo dva priključna porta na svemirskoj stanici mogu da prime kapsule američkih astronauta i, trenutno, oba su zauzeta. Dakle, jedan će morati da se napusti pre nego što stigne sledeća posada SpaceX-a. Rusija ima svoja parking mesta za svoje kapsule Sojuza.

Najnoviji neuspeh znači da se četiri astronauta koji su leteli sa SpaceX-om u martu sada takođe suočavaju sa misijom dužom od planirane.

Tokom proteklih nekoliko nedelja, Boeing je sproveo probno ispaljivanje potisnika na zemlji, kao i u svemiru, kako bi bolje razumeo zašto je pet potisnika otkazalo pre Starlajnerovog dolaska u svemirsku stanicu 6. juna. Svi osim jednog su se vratili na mrežu. Takođe je došlo do curenja helijuma u ​​pogonskom sistemu kapsule.

Pozivajući se na testiranje, kompanija je krajem prošle nedelje rekla: „Boing ostaje uveren u svemirsku letelicu Starlajner i njenu sposobnost da se bezbedno vrati sa posadom“.

Boeing i SpaceX zauzeli su vrh NASA-ine liste za taksi usluge astronauta do i od svemirske stanice, nakon što su šatlovi penzionisani 2011. NASA je potpisala milijarde vredne ugovore sa obe kompanije kako bi imala rezervnu kopiju u slučaju da jedna od njih bude izostavljena nesrećom.

SpaceX je lansirao svoju prvu posadu 2020. godine; predstojeći let će biti njegov 10. let astronauta za NASA. Takođe je poslao nekoliko privatnih posada u orbitu.

Boeing je tokom godina morao da prevaziđe višestruke probleme Starlajnera. Kompanija je morala dva puta da lansira prazan Starliner pre nego što se posvetila posadi, ponavljajući početni test leta zbog lošeg softvera i drugih problema. Kašnjenja su koštala kompaniju više od milijardu dolara.