Gestacijski dijabetes ne povećava rizik od raka dojke, otkriva velika danska studija

Gestacijski dijabetes ne povećava rizik od raka dojke, otkriva velika danska studija

Ženama koje razviju gestacijski dijabetes nije veća verovatnoća da će dobiti dijagnozu raka dojke, prema studiji od skoro tri četvrtine miliona majki koja će biti predstavljena na ovogodišnjem godišnjem sastanku Evropskog udruženja za proučavanje dijabetesa ( EASD Madrid, 9-13 septembar);

Gestacijski dijabetes, tip dijabetesa koji se može razviti tokom trudnoće, pogađa 14% trudnica širom sveta i postaje sve češći, kod onih koji žive sa gojaznošću, imaju porodičnu istoriju dijabetesa i/ili stariji su pod većim rizikom. Rasa i etnička pripadnost takođe mogu uticati na rizik.

Obično nestaje nakon porođaja. Međutim, žene koje su ga imale imaju veću verovatnoću da razviju dijabetes tipa 2 u godinama koje dolaze. Gestacijski dijabetes je takođe povezan sa većim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti, metaboličkog sindroma, hronične bolesti bubrega i stanja mentalnog zdravlja, uključujući postnatalnu depresiju.

Insulinska rezistencija, gde ćelije tela ne reaguju pravilno na insulin i ne mogu lako da preuzmu glukozu iz krvi, što dovodi do porasta nivoa šećera u krvi, ključna je karakteristika gestacionog dijabetesa i takođe je povezana sa rakom dojke.

Neke studije su otkrile da je gestacijski dijabetes povezan sa većim rizikom od naknadne dijagnoze raka dojke. Ali druga istraživanja su zaključila da je rizik od raka dojke manji – ili da uopšte ne postoji veza.

Vođa studije Marija Hornstrup Kristensen iz Steno centra za dijabetes Odense, Univerzitetska bolnica Odense, Odense, Danska, kaže: „Rak dojke je najčešći rak, kao i vodeći uzrok smrti od raka kod žena širom sveta. Takođe ima veoma visoka cena lečenja u poređenju sa drugim vrstama raka.

„Ako znamo ko ima veću verovatnoću da će razviti rak dojke, mogli bismo da ga otkrijemo ranije kada je lakše lečiti, smanjujući smrtne slučajeve i troškove lečenja, kao i psihološke i fizičke posledice za žene.“

Da bi saznali više, dr Kristensen i kolege su koristili matične knjige rođenih, pacijente i druge nacionalne matične knjige da bi dobili informacije o svim ženama koje su se porodile u Danskoj u periodu od 22 godine.

Nakon što su isključene one sa već postojećim dijabetesom ili rakom dojke, u analizu je uključena 708.121 žena koja je rodila između 1997. i 2018. godine.

Ukupno 24.140 (3,4%) žena ima dijagnozu gestacionog dijabetesa u jednoj ili više trudnoća. Srednja starost u trudnoći bila je 28 godina i kod onih sa i bez gestacionog dijabetesa.

Žene su praćene u proseku od 11,9 godina, tokom kojih je kod 7.609 dijagnostikovan rak dojke.

Žene koje su imale gestacijski dijabetes nisu imale veću verovatnoću da razviju rak dojke od onih bez gestacionog dijabetesa. Ovo je primećeno u pogledu raka dojke u celini, raka dojke u premenopauzi i raka dojke u postmenopauzi.

Ovaj nalaz je bio istinit kada su u obzir uzete godine starosti, paritet, etnička pripadnost, prihod, zanimanje, obrazovanje i već postojeći zdravstveni problemi, kao što je visok krvni pritisak.

Analize koje su uzimale u obzir BMI pre trudnoće, pušenje tokom trudnoće i akušerske komplikacije, kao što je preeklampsija, takođe nisu uspele da pronađu vezu između gestacionog dijabetesa i raka dojke.

Autori zaključuju da studija, jedna od najvećih te vrste, nije otkrila da je gestacijski dijabetes povezan sa većim rizikom od raka dojke.

Dr Kristensen, koja svoje vreme deli između istraživanja i rada kao babica specijalizovana za brigu o ženama sa dijabetesom, kaže: „Biće ohrabrujuće za žene koje su imale gestacijski dijabetes da znaju da nemaju veći rizik od razvoja karcinom dojke.“

„Oni, međutim, moraju biti svjesni činjenice da su u većem riziku od nekih stanja, uključujući dijabetes tipa 2.“

„I sve žene, bez obzira da li su imale gestacijski dijabetes ili ne, treba da budu svesne grudi i redovno proveravaju svoje grudi radi promena.“

Ona dodaje da su ispitane žene bile pretežno bele rase i žive u zemlji sa besplatnom zdravstvenom zaštitom i besplatnim skriningom raka dojke, tako da se nalazi neće nužno primeniti na druge populacije i sisteme zdravstvene zaštite.