Američki lideri pozivaju na smirenost na Bliskom istoku, čak i kada sve više američkih snaga ide u region

Američki lideri pozivaju na smirenost na Bliskom istoku, čak i kada sve više američkih snaga ide u region

Najviši američki lideri nacionalne bezbednosti pozvali su na smirivanje situacije na Bliskom istoku. Oni su istakli da vrše pritisak na Izrael, Iran i druge aktere da se suzdrže od eskalacije sukoba. Američki državni sekretar Entoni Blinken naglasio je važnost sagledavanja situacije u regionu, preduzimanja odluka koje će umiriti tenzije i sprečiti njihovo dalje pogoršanje. Ministar odbrane Lojd Ostin upozorio je na nedavni napad na američke snage u Iraku od strane grupe milicija koje podržava Iran, ističući da SAD neće tolerisati napade na svoje osoblje.

Blinken i Ostin sastali su se sa australijskim zvaničnicima kako bi razgovarali o vojnoj saradnji i diplomatskim naporima u azijsko-pacifičkom regionu. Naglasili su potrebu za deeskalacijom i podršku prekidu vatre. Tenzije su dodatno pojačane imenovanjem Jahje Sinvara za novog lidera Hamas-a, što je izazvalo strah od dalje eskalacije sukoba.

Iran je najavio osvetu Izraelu zbog ubistva visokog političkog lidera Hamasa u Iranu, dok Hezbolah preti odmazdom zbog izraelskog udara u Bejrutu. Ovo otežava napore posrednika da postignu sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca u Gazi. Američki zvaničnici su istakli važnost diplomatskih napora kako bi se izbegli dalji napadi i produženje sukoba.

U međuvremenu, američke vojne trupe su se pojačale radi odbrane Izraela od mogućih napada Irana. Očekuje se da će nosač aviona USS Abraham Linkoln zameniti USS Theodore Roosevelt u regionu. Američki zvaničnici su izneli detalje o raketnom napadu na vojnu bazu Al Asad u Iraku, gde je povređeno pet američkih pripadnika i dva izvođača.

Napadi na američke snage od strane milicija podržanih od strane Irana su u porastu, dok se tenzije širom Bliskog istoka povećavaju. Iračke milicije nastavljaju sa napadima na baze sa američkim trupama, izazivajući zatišje nakon uzvratnih udara SAD. Islamski otpor u Iraku tvrdi da su njihovi napadi odmazda za podršku SAD Izraelu i da imaju za cilj potiskivanje američkih trupa iz regiona.