Rizik od dijabetesa tipa 1 značajno veći kod muškaraca pozitivnih na autoantitela, pokazuje nova studija

Rizik od dijabetesa tipa 1 značajno veći kod muškaraca pozitivnih na autoantitela, pokazuje nova studija

Nova studija predstavlja značajne uvide u rizik od dijabetesa tipa 1 (T1D), otkrivajući da muškarci pozitivni na autoantitela imaju značajno veći rizik od progresije do T1D u poređenju sa ženama. Studija, koju je sprovela Erin L. Templeman sa Univerziteta Eketer i njeni kolege, planira da bude predstavljena na godišnjem sastanku Evropskog udruženja za proučavanje dijabetesa u Madridu, od 9. do 13. septembra.

Istraživanje je analiziralo podatke iz TrialNet Natural Histori studije, uključujući 235.765 rođaka osoba sa T1D koji su testirani na prisustvo autoantitela (AB). Rezultati su pokazali da je procenat pozitivnih na AB bio veći kod muškaraca (0,054) u poređenju sa ženama (0,05). Takođe, muškarci su imali veću verovatnoću da budu pozitivni na više autoantitela (0,026) nego žene (0,018).

Apsolutni petogodišnji rizik od progresije do T1D bio je značajno veći kod muškaraca koji su bili pozitivni na pojedinačna autoantitela (21%) u poređenju sa ženama (14%). U stadijumima 1 i 2 bolesti, rizik je bio sličan za oba pola (stadijum 1: žene 38%, muškarci 38%; stadijum 2: žene 57%, muškarci 59%).

Kod žena, primećeno je značajno smanjenje petogodišnjeg rizika kada su testirani i pozitivni na autoantitela pre 10. godine života u poređenju sa onima starijim od 10 godina. Nasuprot tome, kod muškaraca, rizik je konstantno rastao kako se starost na skriningu povećavala.

Autori istraživanja predlažu da hormoni povezani sa pubertetom mogu igrati ulogu u ovom razlikama u riziku, što upućuje na potrebu za daljim istraživanjima u ovoj oblasti.

Studija pruža nove uvide u razumijevanje rizika od T1D i može doprineti razvoju ciljanijih preventivnih strategija i tretmana, posebno za muškarce sa pozitivnim autoantitelima.