Najtopliji jul u istoriji Srbije: U proseku 6°C topliji nego što je nekad bio

Najtopliji jul u istoriji Srbije: U proseku 6°C topliji nego što je nekad bio

Novi mesečni izveštaj RHMZ nam daje ključne informacije, ali da bismo ih razumeli, moramo da uporedimo današnju klimu sa klimom sa sredine 20. veka, piše meteorološkinja Irida Lazić za portal Klima 101.

Kako navodi Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) u novom mesečnom biltenu, ovog jula srednja temperatura vazduha u Srbiji bila je čak 24,9 °C – što ga čini najtoplijim julom od kad postoje merenja za Srbiju, tj. od 1951. godine.

Da bismo razumeli kolika je ovo zapravo brojka, uporedićemo je sa onim što je nekada u Srbiji bio jul, tj. sa normalom za period 1961-1990, piše Klima 101.

Naime, ako uporedimo brojke koje nudi RHMZ sa istorijskim podacima sa Digitalnog atlasa klime Srbije, dobijamo rezultat da je ovaj ekstremni jul bio za čak 5,7 °C topliji od normale koja je važila pre samo nekoliko decenija.

U pitanju je ogromno odstupanje kada je u pitanju srednja vrednost, a iza nje se krije, između ostalog, ekstremni toplotni talas koji je u Srbiji trajao otprilike od 8. do 20. jula, u zavisnosti od lokaliteta.

Tu se posebno i nažalost izdvaja Vršac, u kojem je 14. jula bila izmerena najviša minimalna temperatura vazduha od kad postoje merenja u Srbiji: tokom te paklene noći, koja se izdvojila kao crvena mrlja u Srbiji zbog pojačanog fenskog efekta jugoistočnog vetra, temperatura nije pala ispod 31,2 °C.

U pitanju je samo vrh ledenog (ili bolje: vrelog) brega kada je u pitanju ovogodišnji jul, koji nam nedvosmisleno pokazuje kako izgleda ekstremno vreme u doba klimatskih promena.