Suša menja praksu uzgoja pirinča u Iraku: Moderni sistemi navodnjavanja u borbi protiv nestašice vode

Suša menja praksu uzgoja pirinča u Iraku: Moderni sistemi navodnjavanja u borbi protiv nestašice vode

Irački farmer Muntazer al-Joufi suočava se sa ozbiljnim izazovima zbog četvorogodišnje suše koja je ozbiljno uticala na proizvodnju pirinča u njegovoj zemlji. U nastojanju da se prilagodi uslovima, Joufi je prešao na moderne tehnike navodnjavanja koje troše manje vode, uključujući prskalice i sisteme za navodnjavanje kap po kap. Ove tehnike omogućavaju značajne uštede u potrošnji vode u poređenju sa tradicionalnim metodama poplava, gde su polja morala da budu potpuno prekrivena vodom.

Irak se suočava sa ozbiljnim posledicama klimatskih promena, budući da je jedna od pet zemalja sa najvećim klimatskim rizikom u svetu. U zemlji koja se još uvek oporavlja od godina rata i haosa, pirinač i hleb su osnovne namirnice. Sa porastom temperatura do 50 stepeni Celzijusa (122 Farenhajta) i smanjenjem padavina, poljoprivreda je pretrpela velike gubitke.

Prema podacima stručnjaka ministarstva poljoprivrede, površine zasađene pirinčem u Iraku smanjene su sa više od 30.000 hektara na samo 5.000. Novi pristupi, uključujući prskalice i navodnjavanje kap po kap, smanjuju potrošnju vode za 70% u poređenju sa starim metodama.

Kombinacija otpornog semena i modernih sistema za navodnjavanje pomaže u borbi protiv suše. Stručnjaci eksperimentiraju sa različitim vrstama prskalica i semena kako bi pronašli optimalnu kombinaciju koja može izdržati teške uslove. Seme kao što je Al-Ghari, genotip iračkog pirinča, pokazuje obećanje u ovim novim uslovima.

Pored suše, dodatni problemi uključuju uzvodne brane koje su izgradili Iranski i Turski susedi, što je dovelo do dramatičnog smanjenja nivoa vode u rekama Tigar i Eufrat. Ove brane dodatno pogoršavaju nestašicu vode u Iraku, što primorava mnoge farmere da napuste svoja polja.

Uprkos obimnim kišama koje su pomogle u smanjenju nestašice vode, vlasti su u 2022. ograničile površine za usjeve pirinča na 1.000 hektara u provincijama Najaf i Divaniiah. Farmeri u Divaniji su protestovali, zahtevajući veće površine za uzgoj pirinča, dok neki, poput Fajeza al-Jasiria, i dalje nadaju se boljoj budućnosti za proizvodnju pirinča.

Irak, iako bogat naftom, suočava se sa velikim problemima u snabdevanju energijom i strujom, što dodatno otežava život poljoprivrednicima kao što je al-Jasiri. Njegov rođak Basem Jasiri ističe da je nestašica vode ozbiljno ugasila poljoprivredu u regionu, uprkos naporima da se pronađu rešenja