Kamala Haris je i zvanično demokratski predsednički kandidat

Kamala Haris je i zvanično demokratski predsednički kandidat

U Vašingtonu, Kamala Haris, potpredsednica Sjedinjenih Američkih Država, je zvanično osigurala predsedničku nominaciju Demokratske stranke. Postala je prva obojena žena koja je predvodila glavnu partijsku kartu, nakon dugog puta od kalifornijskih političkih redova do istorijske funkcije potpredsednice.

Haris je brzo stekla podršku potrebnu za nominaciju, zaključavši potrebne obaveze veoma efikasno nakon povlačenja Džoa Bajdena. Njena nominacija je postala zvanična nakon petodnevnog onlajn glasanja delegata Demokratske nacionalne konvencije.

Anketa sprovedena nakon povlačenja Bajdena pokazala je podeljeno mišljenje Amerikanaca o Haris, sa većinskim pozitivnim stavom ali i značajnim negativnim mišljenjem. Međutim, demokrate su izrazile veće zadovoljstvo njenom kandidaturom u poređenju sa Bajdenom.

Kamala Haris je rođena u Oaklandu, Kalifornija, od roditelja koji su se borili za građanska prava, što je oblikovalo njenu političku perspektivu. Sa iskustvom tužioca i senatora, Haris je brzo postala prepoznatljivo ime u Vašingtonu, konstantno izazivajući administraciju i politiku predsednika Trampa.

Nakon što je Haris povukla svoju predsedničku kandidaturu 2020. godine, pridružila se Bajdenovoj kampanji kao potpredsednička kandidatkinja. Njena uloga kao potpredsednice nije prošla bez izazova, posebno u vođenju diplomatskih odnosa sa Centralnom Amerikom i suočavanju sa kritikama republikanaca.

Haris je postala glasnik prava na abortus nakon presude Vrhovnog suda u slučaju Roe protiv Vejda, ističući značaj ovog pitanja za zdravlje majki, posebno crnkinja. Njena podrška Bajdenovoj administraciji donela je demokratama značajne pobede u Kongresu, ali i izazove u pogledu ekonomije i spoljnih odnosa.

Trampova kampanja je pokušala da diskredituje Haris, optužujući je za neuspehe u vezi sa ilegalnim prelascima granice i nazivajući je „neuspešnom“ i „opasno liberalnom“. Rasistički i seksistički komentari prema Haris predstavljaju izazov u političkom pejzažu, naglašavajući značaj njenog identiteta u politici.

Harisova politička budućnost zavisiće od njenih akcija u narednom periodu, suočavajući se sa očekivanjima demokratske baze i kritikama opozicije. Sa obnovljenom podrškom i entuzijazmom, Harisova kampanja se fokusira na ključne države u nadi da će osigurati pobedu na predstojećim izborima.