Peking: Južna Afrika podržava mirovni plan Ukrajine

Peking: Južna Afrika podržava mirovni plan Ukrajine

Južna Afrika podržala je kinesko-brazilski mirovni plan za sukob između Rusije i Ukrajine i spremna je da sarađuje sa ovim zemljama u promovisanju plana, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova. Li Hui, specijalni predstavnik Kine za evroazijska pitanja, pružio je podršku tokom posete Južnoj Africi, najnaprednijoj ekonomiji Afrike, gde je razgovarao sa zvaničnicima. Južna Afrika je istakla značaj šatl diplomatije koju je sprovela Kina i podržala ideju o unapređenju saradnje među zemljama globalnog juga radi promovisanja mira.

Kina i Brazil su predstavili šest tačaka mirovnog plana u maju, pozivajući Rusiju i Ukrajinu da poštuju tri principa za smanjenje tenzija, uključujući ograničavanje širenja sukoba, suzdržavanje od eskalacije sukoba i izbegavanje provokacija. Ovaj plan naglašava diplomatiju kao ključni alat za rešavanje sukoba i zagovara održavanje međunarodne mirovne konferencije koju bi podržale i Rusija i Ukrajina.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je zadovoljstvo pozitivnim odgovorom na ovaj plan od strane više od 110 zemalja. Takođe, Kina je spremna da intenzivira komunikaciju i koordinaciju sa Južnom Afrikom radi formiranja široke zajedničke osnove zasnovane na šest zajedničkih razumevanja.

Kina je odbila poziv za učešće na „mirovnom samitu“ ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog u Švajcarskoj, ukazujući na nedostatak efikasnosti skupa bez prisustva Moskve. Takođe je kritikovala fokusiranje samita samo na Zelenskov plan za mir, ignorišući druge inicijative za prekid vatre.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ponovio svoju posvećenost traženju diplomatskog rešenja za sukobe koji traju već duže od dve godine, ali je istakao da su razgovori bez učešća Moskve besmisleni. Južna Afrika, kao članica BRIKS bloka zajedno sa Brazilom, Kinom, Indijom i Rusijom, zadržala je neutralnost u rusko-ukrajinskom sukobu uprkos pritiscima zapadnih sila da osude Rusiju.

Prošle godine, predsednik Južne Afrike, Siril Ramafosa, predvodio je delegaciju afričkih lidera u poseti Rusiji i Ukrajini, sa namerom da obe strane prihvate obaveze za prekid vatre. Dok je Moskva pokazala interesovanje za reviziju plana misije u deset tačaka, Kijev je insistirao samo na formuli mira koja zahteva neuslovan povlačenje Rusije sa teritorija koje Ukrajina smatra svojim.