Inženjeri razvijaju tehnologiju velike brzine za modeliranje, razumevanje katalitičkih reakcija

Inženjeri razvijaju tehnologiju velike brzine za modeliranje, razumevanje katalitičkih reakcija

Istraživači već jedan vek proučavaju industrijsku proizvodnju amonijaka. Ali oni su se borili da pronađu načine da poboljšaju proces niskog prinosa i niske efikasnosti.

Atmosferski azot, uz pomoć gvozdenog katalizatora, reaguje sa vodonikom da bi se dobio amonijak. Ta reakcija proizvodi mnogo amonijaka — svetska proizvodnja je 160 miliona tona svake godine. Najviše se koristi u poljoprivredi, posebno kao azotno đubrivo. Takođe se koristi u mnogim industrijama, uključujući hlađenje za proizvodnju hrane i pića. Svi to znamo kao sredstvo za čišćenje u domaćinstvu.

Istraživački tim koji predvodi Ki An, vanredni profesor nauke o materijalima i inženjeringa na Državnom univerzitetu u Ajovi, razvio je tehnologiju veštačke inteligencije koja bi mogla da pronađe načine da poboljša razumevanje istraživača o hemijskim reakcijama uključenim u proizvodnju amonijaka i drugim složenim hemijskim reakcijama.

„Naš razvijeni HDRL-FP okvir ima potencijal da značajno doprinese optimizaciji ovog procesa, potencijalno smanjujući troškove proizvodnje i emisiju CO₂ i olakšavajući uspostavljanje manjih i rasprostranjenijih postrojenja“, napisali su istraživači u radu koji je nedavno objavio onlajn časopis Nature Communications . „Stoga, okvir naglašava njegovu efikasnost i potencijal za predviđanje složenih puteva hemijskih reakcija.“

HDRL-FP je visoko propusno učenje sa dubokim pojačanjem sa prvim principima. An i njegovi saradnici i koautori — Tian Lan i Huan Vang iz Salesforce AI Research-a u Kaliforniji — kažu da je tehnologija puna potencijala.

„Istraživanje mehanizama katalitičke reakcije je ključno za razumevanje hemijskih procesa, optimizaciju reakcionih uslova i razvoj efikasnijih katalizatora“, napisali su.

Rekao je da postoje dva ključa za softversku tehnologiju istraživača: tip mašinskog učenja koji se zove učenje pojačanja i povezivanje procesa simulacije sa pozicijama uključenih atoma.

Rečeno učenje sa pojačanjem je kao obuka psa korišćenjem nagrada za podsticanje akcija. U učenju sa pojačanjem, računari uče iz svojih postupaka dok traže odgovarajuće nagrade. U ovom slučaju, nagrade su sve u pronalaženju najboljeg, najefikasnijeg, najjeftinijeg puta reakcije.

Metoda, kada se koristi sa jedinicama za obradu grafike i strategijama visoke propusnosti, može brzo i automatski identifikovati optimalni put reakcije iz hiljada potencijalnih puteva, rekao je An. To efikasno identifikuje održive mehanizme reakcije usred izuzetno bučnih podataka u stvarnim hemijskim reakcijama.

Istraživači su takođe izgradili tehnologiju da bude korisna za opšte studije katalitičkih reakcija. Studije počinju sa pozicijama atoma mapiranih na energetskom pejzažu. To je dovoljno – istraživači ne moraju da počnu sa konkretnijim predstavljanjem reakcionog okruženja, uključujući stanja, akcije ili nagrade za određenu reakciju.

An i njegovi saradnici su radili na projektu oko dve godine. Počelo je kada se An preselio u državu Ajova i bio podržan od strane svojih univerzitetskih fondova za pokretanje.

On je rekao da se proračuni sistema za reakciju koja proizvodi amonijak smatra demonstracijom dokaza o konceptu.

„Ovo nam omogućava da shvatimo mehanizam reakcije“, rekao je An. „U mogućnosti smo da vidimo važne korake reakcije u sintezi amonijaka.“

Uspešno zavirivanje istraživača u tu reakciju „automatski omogućava istraživanje složenih katalitičkih hemijskih reakcija“, napisali su, „nudeći obećavajući pristup za buduća istraživanja i otkrića“.