Nova studija osvetljava mogući hidraulični sistem za izgradnju Džoserove Piramide

Nova studija osvetljava mogući hidraulični sistem za izgradnju Džoserove Piramide

Prema najnovijoj studiji objavljenoj 5. avgusta 2024. u časopisu PLOS ONE, najstarija egipatska piramida, Džoserova piramida, mogla je biti izgrađena uz pomoć jedinstvenog hidrauličnog sistema podizanja. Istraživanje, koje je sprovedeno od strane Ksavijea Landroa iz CEA Paleotechnic Instituta u Francuskoj i njegovih kolega, sugeriše da je voda mogla igrati ključnu ulogu u procesu gradnje.

Studija ukazuje na to da su unutar piramide mogla postojati dva okna kroz koja je voda mogla teći. Ova voda bi se koristila za podizanje i spuštanje plovka koji je služio za transport građevinskog kamenja.

Džoserova piramida, poznata i kao Stepenasta piramida, izgrađena je oko 2680. godine pre nove ere kao deo pogrebnog kompleksa za faraona iz Treće dinastije, Džosera. Iako je poznato da je piramida monumentalno građevinsko delo, način njene izgradnje ostao je misterija.

Preliminarna analiza sugeriše da je obližnja ograda Gisr el-Mudir, ranije neobjašnjiva struktura, mogla služiti kao „kontrolna brana“ za hvatanje vode i sedimenta. Dodatno, niz odeljaka ukopanih u zemlju možda je funkcionisao kao postrojenje za prečišćavanje vode, omogućavajući sedimentu da se taloži dok voda prolazi kroz svaki odeljak.

Prema ovoj novoj hipotezi, voda bi mogla teći kroz okna piramide, koristeći svoju silu za pomoć u transportu kamenja. Iako je potrebno dalja istraživanja da bi se utvrdilo tačno funkcionisanje ovog sistema, studija otvara nova vrata za razumevanje metoda izgradnje egipatskih piramida, predlažući da je hidraulična energija mogla igrati značajnu ulogu.

Autori studije napominju da su zajednički napori između istraživačkog instituta Paleotehnike i nekoliko nacionalnih laboratorija, uključujući INRAE i Univerzitet u Orleanu, doveli do otkrića mogućih struktura kao što su brana i postrojenje za prečišćavanje vode, kao i hidraulični sistem koji bi mogao podržati izgradnju Stepenaste piramide Sakare.

Ova istraživanja nude novu perspektivu o metodama korišćenim za izgradnju egipatskih piramida i mogu otvoriti nova istraživačka pitanja o primeni hidraulične energije u antičkim građevinskim projektima.