Nedostatak sna kod miševa smanjuje raznolikost moždanih sinapsi

Nedostatak sna kod miševa smanjuje raznolikost moždanih sinapsi

Multidisciplinarni tim je otkrio da lišavanje sna laboratorijskim miševima može dovesti do smanjenja raznolikosti sinapsi u mozgu. U svojoj studiji, objavljenoj na sajtu otvorenog pristupa Current Biology, grupa je uporedila mozgove miševa kojima je dozvoljena normalna količina sna sa drugima koji su bili budni dodatnih šest sati.

Prethodna istraživanja su pokazala da je san neophodna biološka aktivnost za ljude i mnoge druge životinje. Međutim, naučnici još uvek nisu shvatili zašto je san potreban niti šta on radi za mozak. Ali nedovoljno spavanje može učiniti ljude manje bistrim umom i uzrokovati im poteškoće da se sećaju stvari.

Da bi saznali šta se dešava sa mozgom kada su laboratorijski miševi lišeni svoje normalne količine sna, istraživači su ometali san nekoliko miševa bockajući ih četkama ili udarajući po kavezima; zatim su eutanazirali životinje i secirali im mozak.

Pre ovog najnovijeg istraživačkog napora, neki od članova tima su razvili tehniku koja je omogućila klasifikaciju sinapsi mozga miša u različite podtipove. U ovom novom naporu, nakon što je ometao normalan san laboratorijskih miševa, novi tim je secirao njihov mozak i pogledao stepen raznolikosti podtipova koje su identifikovali u svom prethodnom radu.

Otkrili su da u poređenju sa miševima kojima je dozvoljeno da normalno spavaju, miševi lišeni sna imaju isti ukupan broj sinapsi, ali mnogo manju sinaptičku raznolikost. Takođe su primetili da su takve razlike najuočljivije u delovima mozga odgovornim za pamćenje i učenje.

Istraživački tim nije mogao da vidi kako je došlo do promene sinapsi, ali sumnjaju da usporavanje sinteze proteina igra ulogu. Oni zaključuju da san igra glavnu ulogu u očuvanju raznolikosti sinapsi.