Odgovor na prevenciju Parkinsonove bolesti može biti u antioksidansima iz morskih algi

Odgovor na prevenciju Parkinsonove bolesti može biti u antioksidansima iz morskih algi

Parkinsonova bolest je neurodegenerativna bolest uzrokovana gubitkom neurona koji proizvode dopamin, neurotransmiter uključen u kontrolu motora i kognitivne funkcije. Kako globalna populacija stari, broj pacijenata sa Parkinsonovom bolešću se brzo povećava. Parkinsonova bolest je izazvana oštećenjem neurona usled prekomerne proizvodnje reaktivnih vrsta kiseonika.

Supresija stvaranja reaktivnih vrsta kiseonika je neophodna jer je fatalna za dopaminergičke neurone koji upravljaju neurotransmiterima dopamina. Trenutno je dostupan samo simptomatski tretman, tako da je neophodan razvoj režima lečenja i metoda prevencije.

Vanredni profesor Akiko Kojima-Juasa sa Visoke škole za ljudski život i ekologiju Univerziteta Osaka Metropolitan predvodio je istraživačku grupu koja je potvrdila fiziološki efekat polifenola Ecklonia cava, antioksidanata morskih algi, na prevenciju Parkinsonove bolesti. Studija je objavljena u Nutrients.

U ovoj studiji, sprovedena su dva tipa testova motoričke funkcije koristeći model miševa Parkinsonove bolesti koji su oralno hranjeni antioksidansima dnevno tokom jedne nedelje, a zatim im je davan rotenon. Rezultati su pokazali da je obnovljena motorna funkcija, koja je smanjena rotenonom. Takođe je došlo do poboljšanja motoričke funkcije creva i strukture sluzokože debelog creva, posebnog tkiva koje pokriva debelo crevo.

Dalje, ćelijski eksperimenti korišćenjem ćelija modela Parkinsonove bolesti potvrdili su biohemijsku interakciju preventivnog efekta Ecklonia cava. Rezultati validacije su pokazali da antioksidansi aktiviraju enzim AMPK (protein kinaza aktivirana adenozin monofosfatom), intracelularni energetski senzor i inhibiraju proizvodnju reaktivnih vrsta kiseonika koje uzrokuju smrt neuronskih ćelija.

„Ova studija sugeriše da antioksidansi Ecklonia cava mogu smanjiti oštećenje neurona aktivacijom AMPK i inhibiranjem proizvodnje intracelularnih reaktivnih vrsta kiseonika“, rekao je profesor Kojima-Iuasa. „Nada se da će Ecklonia cava biti efikasan sastojak u prevenciji Parkinsonove bolesti.“