Pijenje tokom trudnoće: stručnjak nudi uputstva

Pijenje tokom trudnoće: stručnjak nudi uputstva

To je pitanje koje bi mnoge žene mogle sebi da zapitaju tokom trudnoće: da li će povremena čaša vina štetiti bebi?

Dok najnovije istraživanje pokazuje da je odgovor definitivno da za velike količine alkohola ili prekomerno opijanje, odgovor je manje jasan za male količine, iako svaka konzumacija alkohola nosi određeni rizik, rekla je Vidia Rajagopalan, glavni istraživač u Saban istraživačkom institutu za decu u bolnici Los Anđeles.

Njeno istraživanje uključuje proučavanje razvoja bebinog mozga u materici pomoću naprednih MR skeniranja. Rajagopalan takođe učestvuje u studiji Nacionalnog instituta za zdravlje o zdravom razvoju mozga i dece (HBCD), koja se bavi upotrebom alkohola i drugih supstanci u trudnoći, primetila je ona.

Šta su do sada pronašli? Studije jasno pokazuju da pijenje velikih količina alkohola tokom trudnoće utiče na zdravlje bebe.

„Kada trudnice piju puno alkohola, izložene su većem riziku da će imati decu sa neuro-razvojnim problemima“, rekao je Rajagopalan. „Nauka pokazuje da se poremećaji fetalnog spektra alkohola javljaju sa teškim ili prekomernim pijenjem.

Takvi poremećaji obuhvataju niz simptoma, uključujući:

  • Deformitete mozga i lica
  • Problemi sa ishranom i spavanjem
  • Problemi sa sluhom i vidom
  • Niska porođajna težina

Deca sa ovim poremećajima imaju veću verovatnoću da imaju kognitivne probleme i probleme u ponašanju, a takođe mogu biti pod većim rizikom od razvoja problema sa zloupotrebom alkohola ili supstanci kasnije u životu.

„Opšta smernica nacionalnih organizacija kao što su CDC i Američki koledž za akušerstvo i ginekologiju je da ne postoji sigurna granica“, rekao je Rajagopalan. „Ne postoje prihvaćeni naučni dokazi koji pokazuju da je nizak nivo pijenja bezbedan.“

Jedan od razloga za to je činjenica da studije koje zahtevaju od trudnica da piju alkohol ne bi bile izvodljive ili etičke. „Ne možemo da sprovodimo testove koji bi potencijalno mogli da naškode bebi ili majci“, primetila je ona.

Drugi razlog je taj što je alkohol samo jedan od mnogih faktora koji pokreću razvoj bebe, rekao je Rajagopalan. Genetski faktori, fizičko i mentalno zdravlje majke i zabrinutost za životnu sredinu takođe se moraju uzeti u obzir.

Pre nego što odluče da li da popiju piće ili ne, trebalo bi da razumeju sve rizike, rekao je Rajagopalan.

„Nemamo naučni način da dokažemo da je jedna čaša vina u redu“, rekla je ona. „Ohrabrujem žene da razgovaraju o rizicima sa svojim pružaocem usluga i smatraju da je njihov provajder odgovoran za davanje pouzdanih informacija.“