Deca u riziku da umru u sudanskom Darfuru pogođenom glađu jer su medicinski zalihe blokirane

Deca u riziku da umru u sudanskom Darfuru pogođenom glađu jer su medicinski zalihe blokirane

Deca u kampu za ratom raseljene osobe na zapadu Darfura u Sudanu su suočena sa ozbiljnom pretnjom od gladi, saopštila je humanitarna grupa u nedelju, upozoravajući da je racionalizacija tretmana neuhranjenosti postala neophodna zbog blokade medicinskog materijala od strane Snaga za brzu podršku (RSF). Lekari bez granica navode da su tri kamiona sa medicinskim potrepštinama, uključujući terapijsku hranu, blokirana od strane RSF-a, što je dovelo do situacije gladi u gradu Al-Fašeru i kampu Zamzam.

Sudan je zahvaćen konfuzijom od aprila prošle godine, kada su sukobi između vojske i RSF eskalirali u otvorene borbe u Kartumu, pre nego što su se proširili na ostatak zemlje. Darfur je bio poprište nekih od najgorih sukoba u ratu, koji su odneli hiljade života i doveli mnoge do ivice gladi. Ova situacija rezultirala je najvećom svetskom krizom raseljavanja, sa preko 10 miliona ljudi primoranih da napuste svoje domove od aprila 2023. godine, prema podacima UN.

Međunarodni eksperti su potvrdili da je glad u kampu Zamzam, gde se sklonište pruža za oko 600.000 ljudi, dostigla nivo punog gladovanja. Kriterijumi za proglašavanje gladi su jasni, a proglašava se kada jedna od pet osoba ili domaćinstava nema dovoljno hrane, što dovodi do kritične neuhranjenosti i smrtnih ishoda.

U kampu Zamzam, gde je broj raseljenih stalno u porastu, deca su u kritičnom stanju, sa odeljenjem za neuhranjenost u bolnici koja je prenatrpana do 126% kapaciteta. RSF je blokirao kamione u gradu Kabkabija više od mesec dana, zbog čega je grupa bila primorana da ograniči pristup terapijskoj hrani deci u kampu, zbog nedostatka zaliha koji pokrivaju samo dve nedelje.

Koordinatorka UN u Sudanu je apelovala na prekid vatre radi omogućavanja bezbednog pristupa humanitarne pomoći i povećanja finansijske podrške za sprečavanje gladi u Sudanu. Preko 25 miliona ljudi, što je više od polovine populacije Sudana, suočava se sa akutnom glađu. Plan humanitarnog odgovora za Sudan vredan 2,7 milijardi dolara je finansiran sa manje od trećine neophodnih sredstava, što ukazuje na hitnu potrebu za dodatnom podrškom.