Zelenski predstavio borbene avione F-16

Zelenski predstavio borbene avione F-16

Tokom proslave Dana vazduhoplovstva, predsednik Volodimir Zelenski je predstavio borbene avione F-16 na nebu Ukrajine, naglašavajući početak nove etape u razvoju vazduhoplovstva.

Istakao je da je sada nova etapa u razvoju Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, kao i da je učinjeno mnogo da se pređe na novi standard, na zapadnu borbenu avijaciju.

„Od početka ovog rata razgovarali smo sa našim partnerima o potrebi da se ukrajinsko nebo zatvori od ruskih projektila i ruskih aviona. Održali smo stotine sastanaka i pregovora za jačanje sposobnosti naše avijacije,… PVO, naših odbrambenih snaga. Često smo čuli odgovor `nemoguće je`. Ali… omogućili smo ono što je bila naša ambicija, naša odbrambena potreba, a sada je to zaista realnost, realnost na našem nebu – F-16 u Ukrajini“, naglasio je Zelenski.

Napomenuo je da Ukrajina čeka dodatne avione F-16.

„Još ne mogu da vam kažem detaljno koje zadatke će naš prvi avion F-16 obavljati ili koje su već obavljali, nemam pravo da komentarišem ovo. Pozitivna stvar je što očekujemo dodatne F-16, a naši momci, mnogi momci, trenutno treniraju“,  kazao je predsednik.