U Nemačkoj od mađarskih suseda traže uvođenje kontrola na granicama

U Nemačkoj od mađarskih suseda traže uvođenje kontrola na granicama

Nemački političari zahtevaju sankcije za Budimpeštu zbog liberalizacije viznog režima za Rusiju a od mađarskih suseda, među kojima je i Hrvatska, traže uvođenje kontrola na granicama.

„Na mađarskim granicama treba uvesti kontrole, to je pravno moguće. Sada su na potezu susedne zemlje poput Austrije, Hrvatske, Slovačke i Rumunije“, rekao je ministar unutrašnjih poslova savezne pokrajine Brandenburg Mikael Štubgen iz Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

On je u razgovoru za dnevnik Bild rekao da je ova mera potrebna pošto je Mađarska ublažila vizni režim za građane Rusije i Belorusije i omogućila lakše useljavanje radne snage iz ovih zemalja.

„Neprihvatljivo je da jedna članica Evropske unije više-manje nekontrolisano u zemlju pušta Ruse“, rekao je političar iz Brandenburga.

I njegov kolega i šef evropskih narodnjaka Manfred Veber zatražio je sankcionisanje Mađarske zbog olakšavanja ulaska ruskih i beloruskih državljana.

„Putinovi špijuni i ubice su već naneli dosta štete Evropskoj uniji i Nemačkoj… ko bez provere Ruse pušta u EU, taj snažno ugrožava bezbednost Evrope“, rekao je Veber i dodao kako mađarski potez „mora imati posledice“.

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer iz Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD) poručila je da se posle ruske agresije na Ukrajinu povećala opasnost od ruske špijunaže i sabotaža.

„Članice EU zato moraju da poviše nivo zaštite umesto da stvaraju potencijalne puteve ulaska“, poručila je ministarka preko svog portparola.