Uganda prijavila prva dva slučaja mipoksa

Uganda prijavila prva dva slučaja mipoksa

Uganda je nedavno identifikovala svoja prva dva slučaja mpoksa, poznatog i kao majmunske boginje. Ministarstvo zdravlja je potvrdilo ovu vest nakon što je Afrička unija izdvojila značajna sredstva za suzbijanje epidemije. Slučajevi su registrovani u zapadnom graničnom okrugu Kasese, tačnije u gradovima Mpondve i Bveri, prema izjavi generalnog direktora zdravstvenih službi, Henrija Mvendea. Prema njegovim rečima, infekcije su prenete iz susedne Demokratske Republike Kongo, a devet osoba se nalazi pod medicinskim nadzorom nakon što su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajevima.

Kenija i Burundi su takođe zabeležili slučajeve mpoksa prethodnog meseca, dok je DRC prijavio veliki broj sumnjivih slučajeva, uključujući tragične smrtne ishode. Afrička unija je odobrila značajna finansijska sredstva iz fondova za borbu protiv COVID-a kako bi podržala napore Afričkog centra za kontrolu bolesti (CDC) u suzbijanju epidemije mpoksa širom kontinenta. Ova sredstva će biti usmerena ka unapređenju praćenja, laboratorijskih testiranja, prikupljanja podataka na regionalnom i nacionalnom nivou, kao i upravljanju slučajevima i infekcijama, uz obezbeđivanje pristupa vakcinama.

Istočnoafrička zajednica je apelovala na vlade da educiraju svoje građane o preventivnim merama protiv mpoksa. Ova bolest, koja je prvi put identifikovana kod ljudi 1970. godine u DRC, uglavnom je prisutna u određenim zemljama Zapadne i Centralne Afrike. Transmisija se najčešće dešava putem kontakta sa zaraženim životinjama, kao što je konzumacija zaraženog mesa divljih životinja.

Tokom maja 2022. godine, globalno su zabeleženi porast slučajeva mpoksa, sa većim brojem inficiranih gej i biseksualnih muškaraca. Ovaj trend je rezultirao pojavom novog podtipa, nazvanog Clade II, koji je zamenio prethodni Clade I. Svetska zdravstvena organizacija je zbog ovog razvoja događaja proglasila vanredno stanje u javnom zdravlju od međunarodnog značaja u julu 2022. godine, koje je trajalo do maja 2023. godine.

Međutim, od septembra prethodne godine, primećeno je širenje novog i opasnijeg soja Clade I u DRC-u. Analize su pokazale da se radi o mutiranoj varijanti Clade I, nazvanoj Clade Ib.