SAD optužuju TikTok za kršenje privatnosti dece

SAD optužuju TikTok za kršenje privatnosti dece

Sjedinjene Države su u petak podnele tužbu protiv TikToka, optužujući ga za kršenje zakona o zaštiti privatnosti dece. Ministarstvo pravde i Federalna trgovinska komisija zajedno su pokrenuli tužbu tvrdeći da je popularna platforma za deljenje video sadržaja prekršila Zakon o zaštiti privatnosti dece na mreži (COPPA). Optužbe su se odnosile na prikupljanje ličnih podataka o maloletnicima bez dozvole njihovih roditelja.

Prema tužbi, TikTok je omogućio deci da koriste platformu, prikupljajući i koristeći njihove lične podatke bez obaveštavanja roditelja. Čak su i profili kreirani u „dečijem režimu“ prikupljali adrese e-pošte i druge lične podatke bez odgovarajućeg pristanka.

Ministarstvo pravde tvrdi da su TikTok i njegova matična kompanija BiteDance ignorisali zahteve roditelja za brisanjem naloga i podataka njihove dece, te da su imali loše politike za identifikaciju i brisanje naloga kreiranih od strane dece.

Ova tužba je deo šireg sukoba između SAD-a i TikToka. Pre pet godina, SAD je pokrenuo sličnu tužbu protiv aplikacije Musical.ly, koju je kasnije kupila kineska kompanija BiteDance. Ovaj slučaj je naterao TikTok da preduzme mere kako bi se usaglasio sa zakonom o zaštiti privatnosti dece.

Američko Ministarstvo pravde nedavno je prozvalo TikTok zbog prikupljanja korisničkih podataka, navodeći da to predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost. U odgovoru na pravnu ponudu BiteDance-a za prodaju TikToka, američko Ministarstvo pravde istaklo je da je aplikacija dužna da se proda sledeće godine ili će biti zabranjena u SAD.

Tužba protiv TikToka tvrdi da zakon koji zahteva prodaju aplikacije ili njeno zabranjivanje krši slobodu govora. Međutim, SAD uporno tvrdi da se zakon odnosi na nacionalnu bezbednost, a ne na slobodu govora.

Uprkos tvrdnjama kompanije TikTok da je njihova zabrana u suprotnosti sa Prvim amandmanom, SAD insistira da je bezbednost zemlje prioritet. Ministarstvo pravde takođe izražava zabrinutost da bi matična kompanija BiteDance mogla da podlegne zahtevima kineske vlade za podacima o američkim korisnicima ili da bude pod pritiskom za cenzuru sadržaja na platformi.

BiteDance je saopštio da nema nameru da proda TikTok, ostavljajući sudsku bitku kao jedinu opciju da se izbegne zabrana. Prema tužbi, TikTok bi trebao da bude ukinut do određenog roka ukoliko ne pronađe nekog drugog vlasnika koji nije kineski.