Pentagon planira ojačanje odbrambenih sposobnosti na Bliskom Istoku

Pentagon planira ojačanje odbrambenih sposobnosti na Bliskom Istoku

Pentagon je najavio planove za pojačanje odbrambenih vojnih sposobnosti na Bliskom Istoku kako bi zaštitio američke trupe i podržao Izrael, usred rastućih tenzija u toj regiji. Američki ministar odbrane Lojd Ostin će preduzeti korake za poboljšanje zaštite američkih snaga, pružiti dodatnu podršku Izraelu i osigurati spremnost Sjedinjenih Država za odgovor na potencijalne krize.

Portparolka Pentagona Sabrina Sing naglasila je da će se raditi o „odbrambenim vojnim sposobnostima“, ali nije precizirala detalje. Ova odluka dolazi u trenutku kada su napetosti u regiji naglo porasle zbog sukoba između Izraela i palestinskih grupa.

Predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden je izrazio zabrinutost zbog situacije u Pojasu Gaze i apelovao na izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da uskoro postigne sporazum o prekidu vatre. Bajden je tokom telefonskog razgovora sa Netanjahuom potvrdio posvećenost Sjedinjenih Država sigurnosti Izraela i razgovarao o naporima za odbranu od prijetnji, uključujući balističke projekte i bespilotne letjelice.

Iran i njegove saveznike u Libanu, Siriji, Iraku i Jemenu pripremaju odgovor na nedavne napade u regionu, uključujući ubistvo vođe Hamasa Ismaila Hanije i vojni vođa Hezbolaha Fuada Šukra. Ova događanja povećavaju strahove od širenja rata širom Bliskog Istoka, dok se napetosti između Izraela i iranskih saveznika nastavljaju.