Palestinska trkačica Lejla Almasri, rođena u SAD, na Igrama u Parizu: „Mi smo diplomate i sportisti“

Palestinska trkačica Lejla Almasri, rođena u SAD, na Igrama u Parizu: „Mi smo diplomate i sportisti“

Lejla Almasri, palestinska trkačica rođena u Americi, izjavila je da oseća veliku odgovornost koju ona i njen tim nose na Olimpijadi u Parizu, posebno u svetlu trenutne situacije u Gazi. Nakon takmičenja na 800 metara, gde je završila na poslednjem mestu, Almasri je istakla da je za nju mnogo više od same trke.

„Mi smo definitivno diplomate za naše ljude, kao i za sportiste“, rekla je Almasri. „Teško je videti slike ljudi koji se bore u Gazi. Srceparajuće je i skoro se osećam kao da me je pogodio udar groma, sreće, da mogu da živim negde gde ne moram da se suočavam sa stvarima sa kojima se oni suočavaju.“

Almasri, koja je odrasla u Kolorado Springsu nakon što je njen otac iz Nablusa emigrirao u Ameriku, govorila je o svom osećaju povezanosti sa palestinskom domovinom. „To mi je u krvi i u mom srcu“, rekla je, dodajući da je prošle godine osvojila bronzanu medalju na arapskom prvenstvu u atletici i da je prvi put posetila Nablus pre dve godine.

Predsednik Palestinskog olimpijskog komiteta, Džibril Radžub, naveo je da je u sukobu koji je počeo 7. oktobra poginulo oko 39.200 Palestinaca. Među poginulima je bio i trkač na duge staze Majed Abu Maraheel, koji je bio prvi Palestinac koji se takmičio na Olimpijadi 1996. godine.

I pored teških okolnosti, Palestinski tim je dobio veliku pažnju u selu sportista, a Almasri je istakla da je podrška i interesovanje za njihov nastup neverovatno. „Svi žele iglu. Stalno nas zaustavljaju radi slikanja“, rekla je ona, dodajući da su Palestinci u selu sportista imali pozitivan doček i da nema dodatne sigurnosti za njih.

Almasri je takođe pomenula da su Palestinci u kontaktu sa izraelskim timom, ali da su svi fokusirani na svoje nastupe.