Virus HPAI H5N1 mogao bi da predstavlja značajnu pretnju živinarskim farmama u SAD, upozorava ekspert

Virus HPAI H5N1 mogao bi da predstavlja značajnu pretnju živinarskim farmama u SAD, upozorava ekspert

Nedavno izbijanje virusa visoko patogene ptičijeg gripa (HPAI H5N1) izazvalo je zabrinutost među proizvođačima živine i stručnjacima za bezbednost hrane. Virus je veoma zarazan među pticama i predstavlja značajan rizik uprkos strogim merama biološke bezbednosti, kaže stručnjakinja za bezbednost hrane i poljoprivredu Instituta za tehnologiju Džordžije Vendi Vajt.

„U državama koje su veliki proizvođači živine, kao što je Džordžija, jata u dvorištu su takođe izuzetno česta, i videli smo da se epidemije šire od kuće do većih komercijalnih jata na ovaj način“, rekao je Vajt.

Ona je naglasila da, iako su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kategorisali rizik od HPAI H5N1 za ljudsku populaciju kao nizak, i dalje je od ključnog značaja za živinarske farme da implementiraju kritične prakse biološke bezbednosti. To uključuje ograničavanje pristupa jata divljim pticama ograničavanjem na kokošinjac i natkrivene kokošinjce, ograničavanje posetilaca i sprovođenje strogih higijenskih protokola za zaposlene i opremu.

„Američke farme živine su već primenile nekoliko biobezbednosnih mera koje preporučuje CDC kako bi zaustavile i sprečile širenje vazduhoplovnog gripa“, rekao je Vajt. „Poseta komercijalnim kokošinjacima je često složenija nego poseta nekome na intenzivnoj nezi. Posetioci i zaposleni moraju da nose ličnu zaštitnu opremu, kao što su čizme i kombinezoni, koji su posvećeni toj farmi.“

Što se tiče spremnosti Gruzije da se nosi sa značajnom epidemijom H5N1, Vajt je izrazio poverenje, ali je priznao potrebu za stalnom budnošću i poboljšanjima.

„Gruzija je među prvih pet proizvođača pilića u zemlji i dom je raznovrsnoj populaciji divljih ptica, tako da postoji značajan rizik da bi se sporadični slučajevi visoko patogenog ptičjeg gripa mogli proširiti i izazvati veliku epidemiju“, naveo je Vajt.

„Federalne i državne agencije i proizvođači živine u Gruziji blisko sarađuju kako bi identifikovali sve slučajeve i preduzeli brze mere da zaustave širenje bilo kakvog vazduhoplovnog gripa.

Sa takvim zajedničkim naporima, dodao je Vajt, Gruzija ima za cilj da zadrži rigorozne mere za zaštitu svoje živinarske industrije i za javnu bezbednost.

Napredak u preradi i rukovanju hranom takođe igra vitalnu ulogu u ublažavanju rizika od kontaminacije HPAI H5N1 u lancu snabdevanja živinom.

„USDA je izjavila da su živina, jaja i druga hrana koja su pravilno pripremljena i kuvana bezbedna za jelo“, primetio je Vajt. „Laboratorijske studije su pokazale da su normalne prakse kuvanja mesa i jaja, kao i pasterizacija mlečnih proizvoda dovoljne da ubiju ovaj virus.

Nadzor je takođe ključan u upravljanju epidemijama HPAI H5N1. Inspektori USDA pažljivo prate zdravlje životinja na farmama i redovno testiraju prehrambene proizvode kako bi osigurali bezbedno snabdevanje hranom.

„Napredak u testiranju omogućio je prehrambenim kompanijama da izvrše više testova, a sekvenciranje celog genoma omogućava epidemiolozima da povežu slučajeve životinja i ljudi kako bi brže kontrolisali epidemije“, objasnio je Vajt.

Vajt je takođe dodao da su regulatorne politike i smernice od suštinskog značaja za kontrolu širenja HPAI H5N1 u živinarskoj industriji. I USDA i živinarske kompanije sprovode budne inspekcije i testiranja kako bi brzo identifikovale i ublažile izvore virusa.

Nekoliko slučajeva među ljudima je prijavljeno na drugim mestima, što naglašava važnost stalne budnosti.

„USDA takođe sprovodi nadzorna testiranja na divljim pticama kako bi razumela i sprečila širenje avio gripa pticama selicama“, rekao je Vajt.