Malinari danas zatražili razgovor sa Vučićem ili Vučevićem: „Ako nema podrške neće biti ni proizvodnje“

Malinari danas zatražili razgovor sa Vučićem ili Vučevićem: „Ako nema podrške neće biti ni proizvodnje“

Pregovori proizvođača maline i hladnjačara, u kojima je učestvovalo i Ministarstvo poljoprivrede, su propali. Proizvođači su danas poslali zahtev predsedniku i premijeru Srbije, kako bi izneli svoj problem i odlučili da li će proizvodnja maline biti nastavljena ili ugašena. Dok se otkupna cena maline bila 250 dinara za kilogram, proizođači tvrde da velike hladnjače od malih otkupljuju smrznutu malinu po ceni 350-400 dinara. Sa namerom da se uverimo u istinitost te informacije, obratili smo se firmama koje navodno otkupljuju malinu po toj ceni ali i malim hladnjačarima koji im je prodaju.

Da bi imali minimalnu zaradu i mogli da nastave proizvodnju, proizvođeči „crvenog zlata“ su ove godine tražili minimalnu otkupnu cenu od 300 dinara za kilogram. Na poslednjim pregovorima im je ponuđeno 260, odnosno deset dinara više od prvobitne cene, što su proizvođači odbili i predložili da ta sredstva idu u humanitarne svrhe jer su pojedini otkupljivači već plaćali tu cenu. Hladnjačari nisu popustili a država je, kako kažu proizvođači, u svemu bila samo nemi posmatrač.

„Posle silnih pregovora ništa se nismo dogovorili. Dok su pojedini otkupljivači več plaćali 260 dinara oni su ponudili nama da sa 250 cena poraste na 260 dinara, što smo odbili i predložili da taj novac daju u humanitarne svrhe za one kojima je pomoć potrebna a mi još nismo socijalni slučajevi da nam udeljuju milostinju. Prestavnici ministarsrva se upravljaju prema hlanjačarima, umesto da štite interese proizvodnje oni štite trgovinu i preprodaju, kaže za Nova.rs predsednik Udruženja malinara „Vilamet“ iz Arilja, Mileta Pilčević.

On još kaže da nisu tačne tvrdnje hladnjačara da ne postoje uslovi za povećanje otkupne cene maline jer manji hladnjačari većim, koje su izvoznici, već prodaju po znatno višim cenama.