Istraživači razvijaju obećavajući terapijski tretman koji može ubiti ćelije glioblastoma

Istraživači razvijaju obećavajući terapijski tretman koji može ubiti ćelije glioblastoma

Tim kanadskih i američkih istraživačkih grupa na čelu sa laboratorijom Sing na Univerzitetu Mekmaster otkrio je novi put koji ćelije raka koriste za infiltriranje u mozak. Istraživanje takođe otkriva novu terapiju koja obećava u blokiranju i ubijanju ovih tumora.

Istraživanje, objavljeno u Nature Medicine 2. avgusta 2024, nudi novu nadu i potencijalne tretmane za glioblastom, najagresivniji oblik raka mozga.

Uz postojeće tretmane kao što su hirurgija, zračna terapija i hemoterapija, tumori se često vraćaju, a preživljavanje pacijenata je ograničeno na samo nekoliko meseci. Ovim novim tretmanom, ćelije raka koje se vraćaju bile su uništene najmanje 50% vremena u dve od tri bolesti testirane na pretkliničkim životinjskim modelima.

Da bi otkrili put koji ćelije raka koriste za infiltraciju u mozak, istraživači su koristili tehnologiju za uređivanje gena velikih razmera kako bi uporedili zavisnosti od gena kod glioblastoma kada je prvobitno dijagnostikovan i nakon što se vratio nakon standardnih tretmana. Radeći ovo, istraživači su otkrili novi put koji se koristi za aksonsko vođenje – signalnu osu koja pomaže u uspostavljanju normalne arhitekture mozga – koju mogu preplaviti ćelije raka.

„Kod glioblastoma, verujemo da tumor otima ovaj signalni put i da ga koristi za invaziju i infiltraciju u mozak“, kaže ko-stara autorka Sheila Singh, profesor sa odeljenja za hirurgiju McMaster i direktor Centra za otkrivanje u istraživanju raka. Istraživanje je takođe vodio Džejson Mofat, šef programa za genetiku i biologiju genoma u bolnici za bolesnu decu (SickKids).

„Ako možemo da blokiramo ovaj put, nadamo se da ćemo moći da blokiramo invazivno širenje glioblastoma i ubijemo ćelije tumora koje se ne mogu hirurški ukloniti“, kaže Sing.

Da bi zaustavili invaziju ćelija raka, istraživači su ciljali oteti signalni put koristeći različite strategije, uključujući lek koji je razvila grupa Džona Laza na Univerzitetu u Virdžiniji, kao i razvojem nove terapije uz pomoć Kevina Henrija i Martina Rosotija iz Nacionalnog istraživanja. Savet Kanade koristi CAR T ćelije da cilja put u mozgu.

Oni su usavršili protein nazvan Roundabout Guidance Receptor 1 (ROBO1) koji pomaže u vođenju određenih ćelija, slično GPS-u.

„Napravili smo vrstu ćelijske terapije gde se ćelije uzimaju od pacijenta, uređuju i zatim vraćaju sa novom funkcijom. U ovom slučaju, CAR T ćelije su genetski uređene da bi imale znanje i sposobnost da odu i pronađu ROBO1 na tumorske ćelije u životinjskim modelima“, kaže glavni autor Chiraiu Chokshi, bivši dr. student koji je radio zajedno sa Singhom na Univerzitetu McMaster.

Sing i Čokši kažu da se tretman može primeniti i na druge invazivne karcinome mozga. U studiji, istraživači su ispitivali modele za tri različita tipa raka, uključujući glioblastom odraslih, metastaze od pluća do mozga odraslih i pedijatrijski meduloblastom. U sva tri modela, tretman je doveo do udvostručenja vremena preživljavanja. U dve od tri bolesti, to je dovelo do eradikacije tumora kod najmanje 50% miševa.

„U ovoj studiji predstavljamo novu terapiju CAR T koja pokazuje veoma obećavajuće pretkliničke rezultate u višestrukim modelima malignog raka mozga, uključujući rekurentni glioblastom. Verujemo da je naša nova CAR T terapija spremna za dalji razvoj i klinička ispitivanja“, kaže Sing.

Rad na studiji je obavljen sa uzorcima dobijenim od pacijenata koje su lečili neurohirurzi u Hamilton Health Sciences. Proteomsko otkriće koje je pomoglo da se razjasne novi ciljevi glioblastoma urađeno je u saradnji sa Tomasom Kilingerom u Centru za rak princeze Margaret i Univerzitetu u Torontu.

Istraživanje je omogućeno kroz saradnju sa Nacionalnim istraživačkim savetom Kanade, Univerzitetom Virdžinije, Univerzitetom u Pitsburgu i Centrom za rak princeze Margaret.